Igor Dodon a semnat decretul de demitere din funcţie a ministrului Apărării

Cu toate că solicitarea de demitere a lui Anatol Şalaru din funcţia de ministru al Apărării a fost înaintată fostului preşedinte Nicolae Timofti, acesta a refuzat să semneze decretul. Ajuns şef al statului, Dodon s-a grăbit să semneze destituirea.
Anatol Şalaru, ministrul Apărării
Anatol Şalaru, ministrul Apărării (facebook.com)

„Îi mulţumesc lui Mihai Ghimpu pentru acest demers şi îi sugerez să o facă şi în raport cu ceilalţi miniştri liberali din cabinetul actual”, a precizat marţi, şeful statului, Igor Dodon după ce a anunţat că în urmă cu câteva clipe a semnat „decretul privind demisia din funcţie a ministrului de faimă proastă Şalaru”.

„Reamintesc că acest ministru este cel care a cochetat cu NATO ştiind foarte bine că suntem o ţară neutră conform Constituţiei Republicii Moldova, a favorizat şi a stat în avangarda apariţiei tehnicii militare americane în Piaţa Marii Adunări Naţionale de Ziua Victoriei, care nu poate fi calificată altfel decât o provocare.

A pledat şi pledează deschis pentru unirea Republicii Moldova cu România. A disponibilizat numeroşi profesionişti din sistemul de apărare şi securitate de stat, înlocuindu-i cu persoane apropiate Partidului Liberal şi ideologiei unioniste”, a comentat Dodon pe contul său de Facebook.

Decretul privind demisia lui Anatol Şalaru din funcţia de ministru al Apărării
Decretul privind demisia lui Anatol Şalaru din funcţia de ministru al Apărării (Facebook.com)

În opinia lui Igor Dodon, toate aceste lucruri sunt incompatibile în mod categoric cu atribuţiile funcţionale ale unui ministru în domeniul apărării „al unui stat independent şi suveran, care are specificate clauze clare în Constituţie cu privire la neutralitate”.

Acesta i-a mai incriminat ministrului Apărării, Şalaru, că ar fi prejudiciat patrimoniul Ministerului Apărării cu de zeci de milioane de lei şi bugetul public naţional, prin vânzarea muniţiilor, tranzacţii dubioase cu armament şi bunuri materiale aflate la balanţa Ministerului Apărării.

„Sunt de părerea că în funcţia de ministru al Apărării trebuie să vină o persoană profesionistă, onestă şi devotată statului Republica Moldova”, a conchis Dodon.

„Mişcarea confirmă ce spuneam în ultima vreme: Dodon cooperează perfect şi cu Transnistria, şi cu guvernul lui Plahotniuc, în care Anatol Şalaru rămăsese cam oaie neagră, şi cu marele unionist Ghimpu, şeful liberal, care a cerut de fapt lui Dodon să-l demită pe ministru”, a comentat decretul semnat de Dodon, în prinţa lui Şalaru, pe un cont de socializare, preşedintele Expert Forum, Sorin Ioniţă.

În opinia analistului, Partidul Liberal condus de Ghimpu, nu este decât „marele proiect politic în care a investit România în ultimii 15 ani sub strălucita conducere a organelor & Basescu”.

„Ce-i drept rivalii lui Băsescu, adică PSD, plus probabil aripi mai puţin romantice din servicii, au investit pragmatic în Plahotniuc. Măcar gaşca asta n-are pretenţii că vrea să reformeze Moldova sau s-o ducă undeva, ci doar s-o ţină pe loc şi s-o fure împreună la doua mâini în timp ce-i ţin pe occidentali de vorbă cu vrăjeli geopolitice”, a mai specificat expertul.

Amintim că la 13 decembrie, Biroul politic al Partidului Liberal, la solicitarea preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, a decis să-i retragă sprijinul politic colegului lor, Anatol Şalaru, şi ca urmare a solicitat primului ministru Pavel Filip retragerea din funcţie a ministrului Apărării.

Liderul PL, l-a acuzat pe Şalaru de faptul că ar fi încercat să mituiască deputaţi liberali, pentru a părăsi partidul, catalogând acţiunile sale drept o tentativă de distrugere a formaţiunii politice, cu toate că Şalaru e unul dintre puţinii membri care au contribuit la crearea PL.