Igor Boţan: Sistemul uninominal este numit şi sistemul voturilor pierdute

Igor Boţan, director executiv ADEPT
Igor Boţan, director executiv ADEPT (Epoch Times România)

Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Igor Boţan, consideră că alegerile parlamentare din 2018 se vor desfăşura într-un context deosebit, dat fiind faptul că, recent, în Republica Moldova a fost modificat sistemul electoral, cu trecere de la sistemul proporţional la unul mixt.

„Faptul că am avut mai mult de 25 de ani un sistem electoral proporţional, în mod necesar acest lucru ne spune că sistemul nostru de partide a fost modulat cumva anume de acest sistem. Acum, când se schimbă regulile de joc, apar noi exigenţe pentru partidele politice.

Este foarte important să înţelegem că noul sistem electoral, partea lui uninominală, este un lucru foarte subtil şi sensibil. Alegerile în general după sistemul uninominal majoritar, mai este numit şi sistemul voturilor pierdute. Sistemul proporţional poate fi de o manieră sau alta, dar el este onest. Pentru sistemul uninominal, lucrurile se schimbă dramatic”, a explicat Igor Boţan, în cadrul unor dezbateri privind anul electoral 2018.

Potrivit acestuia, în Republica Moldova sunt înregistrate 45 de partide politice, astfel că în următoarea campanie electorală parlamentară va fi vorba despre dimensiunea pro-europeană reprezentată de actuala guvernare, dimensiunea de alternativă pro-europeană ce o contestă pe cea a guvernării, vectorul unionist care în Republica Moldova este unul robust dar este împărtăşit de mai multe partide, şi vectorul euro-asiatic ce are, de asemenea, specificul său.

„Acum pentru toate aceste dimensiuni şi partidele care încap pe aceste dimensiuni este foarte important să aibă în vedere că sistemul majoritar, 50 la sută dintre mandate, este cel al voturilor pierdute”, astfel că partidele politice ce vor participa la următoarele alegeri sunt nevoite să-şi facă strategii astfel încât la final cetăţeanul să nu se simtă dezamăgit.