Igor Boţan: ”Preşedintele Timofti a fost tras pe sfoară”

”Curtea Constituţională şi-a depăşit atribuţiile, a venit cu creaţie legislativă. Domnul preşedinte Timofti a fost pur şi simplu tras pe sfoară şi, după ce Ion Păduraru, în mod neaşteptat, şi-a prezentat demisia, a invocat faptul că este obligat de hotărârea Curţii să propună la funcţia de prim-ministru candidatul aşa-zisei majorităţi”, a explicat analistul într-un interviu acordat Europei Libere.
Igor Boţan, membru al Platformei DA
Igor Boţan, membru al Platformei DA (Eugen Horoiu/Epoch Times)

”Fostul judecător de la Curtea Constituţională, domnul Nicolae Osmochescu, a invocat foarte corect şi foarte clar că, după hotărârea Curţii Constituţionale din 29 decembrie, Parlamentul trebuia să se convoace să ia act de constituirea aşa-zisei majorităţi parlamentare, aceasta să fie consemnată, astfel încât documentele oficiale să poată merge în arhivă şi documentul oficial adoptat în şedinţa în plen a Parlamentului să-i poată fi prezentat şefului statului. Toate aceste detalii pur şi simplu lipsesc”, a precizat preşedintele Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT).

În opinia sa, ”s-au exercitat presiuni asupra şefului statului care într-un moment de slăbiciune a cedat. Vedem după modul în care acţionează şeful statului că nu a rezistat presiunilor. Şi este foarte important că şeful statului a făcut aceste cedări în contextul în care media holdingul domnului Plahotniuc vehiculează ideea aşa-zisei lovituri de stat. Este o pură invenţie, este o metodă propagandistică de o calitate foarte proastă, pentru că oricine ia un manual şi studiază ce înseamnă o lovitură de stat ştie foarte bine că loviturile de stat sunt organizate de către insideri, de cei care fac parte din guvernare.”

Igor Boţan a mai susţinut că „guvernul Filip probabil se va confrunta cu mari probleme de credibilitate. Toată lumea înţelege că un partid care a obţinut doar o cincime de mandate în Parlament a încropit trei cincimi prin metode despre care deputaţi, şi mă refer aici la doamna Bondarenco, a spus foarte clar, i s-a propus bani, i s-a propus funcţie. Deci, este vorba despre corupţie politică. Dacă este aşa, atunci evident că această guvernare nu poate să nu fie contestată de către cetăţeni.”

Analistul a pledat din nou pentru alegeri anticipate şi a respins argumentul că forţele pro-ruse vor fi aduse la putere. „Prin acest discurs al deputaţilor, al clasei politice suntem în permanenţă şantajaţi. Mesajul este următorul: Am furat, vom fura şi nu ne veţi face nimic, pentru că noi suntem promotorii integrării europene. Cei care ne contestă pe noi, de fapt contestă vectorul integrării europene. O absurditate”.

Igor Boţan a subliniat că Rusia se găseşte acum într-o situaţie extrem de dificilă din punct de vedere economic şi ”nu-şi permite actualmente să mai intervină cu tancuri sau să-şi ia în remorcă o ţară precum este Republica Moldova”. Pe de altă parte, directorul executiv al ADEPT a subliniat că Vlad Plahotniuc şi Marian Lupu, liderii Partidului Democrat, sunt descendenţi din Partidul Comuniştilor, iar liderul liberal, Mihai Ghimpu colaborează cu foştii comunişti care fac parte din noua majoritate.

Recomandăm şi: Igor Boţan, lider DA: ”Dacă mai rămân proeuropenii trei ani, Dodon şi Usatîi iau majoritate constituţională” (interviu)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe