Igor Boţan despre intenţia lui Dodon de a modifica Constituţia: Este o mişcare cu tentă electorală

Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „Adept”
Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „Adept” (europaliberă.org)

Prezidând prima ședință a Comisiei pentru reforma constituțională, la care au participat foştii preşedinţi ai Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, foşti judecători, alți jurişti practicieni și specialişti în dreptul constituţional, Igor Dodon a vorbit despre intenţia de a modifica Constituţia, mulţumindu-le în acest sens celor prezenţi pentru disponibilitatea de a participa la elaborarea propunerilor de revizuire a Legii Supreme.

Totodată, şeful statului a punctat că „timp de 10 ani s-au înregistrat numeroase cazuri de interpretare liberă sau extensivă a unor prevederi ale Constituţiei, dar și utilizarea Curţii Constituţionale ca instrument politic, ceea ce a provocat situaţii de criză”.

În acest context, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, a menţionat că intenţia şefului statului de a modifica Constituţia, instituind şi o comisie specială în acest sens, este mai degrabă o mişcare cu tentă electorală. Şeful statului nu a îndeplinit practic niciuna din promisiunile electorale făcute în 2016, iar acum se angajează într-o nouă cursă electorală pentru prezidenţialele din 1 noiembrie şi începutul acesteia este cumva încadrată în această iniţiativă de modificare a Constituţiei, a adăugat expertul.

Mai mult decât atât, într-un interviu pentru Europa Liberă, Boţan a punctat că Dodon vrea să transmită un mesaj cum că, „iată, au trecut patru ani, perioadă în care am acumulat experienţă, am devenit un politician mai echilibrat, de aceea caută aşa-zisa formulă pentru o politică externă echilibrată şi iată că vine cu această iniţiativă pentru ca promisiunile făcute în 2016, şi neonorate, acum să fie încadrate în această iniţiativă care, chipurile, peste un an de zile vor produce efect”.

De asemenea, directorul ADEPT a ţinut să explice că prin modificarea Constituţiei, preşedintele Dodon propune, în primul rând să înlăture blocajele constituţionale, adăugând că, de fapt, nimeni nu l-a forţat pe Igor Dodon de cinci ori să-şi decline atribuţiile, acesta fiind pur şi simplu obligat, potrivit Constituţiei, să semneze decretele prezidenţiale de numire a miniştrilor sau de promulgare a legilor, „pentru asta nu e nevoie să modifici Constituţia”.

„Curtea Constituţională a adoptat, în ianuarie 2017, o hotărâre prin care spune că neîndeplinirea obligaţiunilor şefului statului poate avea consecinţe şi acesta poate fi înlăturat din funcţia pe care o ocupă, dar această prevedere persistă în Constituţie, era suficient ca Parlamentul să pornească procedura de impeachment împotriva şefului statului.

Acest lucru nu s-a întâmplat şi am avut o istorie foarte ciudată când de cinci ori am avut câte doi preşedinţi: unul era Igor Dodon care, chipurile, era în incapacitate de exerciţiu, pe de altă parte, preşedintele Parlamentului devenea pentru o perioadă foarte scurtă şef al statului şi avea misiunea să promulge legile sau să semneze decretele prezidenţiale”, a subliniat Igor Boţan.

Mai mult decât atât, Boţan consideră că pentru fiecare dintre cele 5 suspendări, şeful statului poartă vina întrucât nu şi-a onoratul angajamentul, mai ales că atunci când a depus jurământul, acesta s-a angajat să procedeze aşa cum prevede Constituţia. Deşi, Dodon spune că o soluţie în acest sens ar fi modificarea Constituţiei, nimeni însă nu-şi imaginează ce poate fi modificat în actuala Constituţie, a punctat expertul.

„Convingerea mea este că această tentativă de modificare a Constituţiei va eşua, pentru că multe din problemele pe care încearcă să le ridice, chipurile, să le rezolve Igor Dodon, se rezolvă elementar. E suficient ca şeful statului să-şi îndeplinească obligaţiunile, iar Parlamentul, atunci când este nevoie, să intervină pentru a-l pune la punct, nu este nevoie de modificarea Constituţiei”, a conchis Igor Boţan.