Iepure la cuptor împănat cu slănină afumată şi usturoi - o variantă tradiţională românească

Se serveşte caldă alături de garnitura preferată. Poftă bună!
Se serveşte caldă alături de garnitura preferată. Poftă bună! (Maria Matyiku / Epoch Times)

Friptura de iepure la cuptor este deosebit de delicioasă, suculentă şi bogată în arome. Pe lângă faptul că este o sursă importantă de proteine pentru organism, carnea de iepure este recomandată în alimentaţie în special pentru aportul suplimentar de fier şi vitamina B12.

Spre deosebire de alte ţări, cum ar fi bucătăria franceză, italiană sau indiană, în care preparatele de iepure ocupă un loc privilegiat, în bucătăria tradiţională românească buchetul de arome al fripturii de iepure este îmbogăţit prin împănare cu bucăţele de slănină afumată şi usturoi. Având carnea foarte slabă şi puţin uscată, prin marinare carnea de iepure se frăgezeşte; împănarea cu usturoi îi dă arome suplimentare iar slănina o face mai suculentă.

Ingrediente:

pentru marinare

2 cepe mici
1 morcov tăiat în rondele,
1 bucată de ţelină,
1 linguriţă cimbru,
1 linguriţă măgheran,
1 frunză de dafin
1 pahar de vin roşu sau oţet balsamic
1/2 pahar de apă

pentru friptură

1 kg de carne de iepure, porţionată în bucăţi,
o căpăţână de usturoi,
o bucăţică de slănină afumată (80 - 100 g),
2 linguri de ulei
1 linguriţă de paprică,
sare şi piper după gust,
1/2 linguriţă de măgheran,
crenguţe de cimbru,
1 pahar de apă

Modul de preparare:

Marinarea cărnii:

Carnea porţionată în bucăţi, se spală cu apă rece, apoi se aşează în vasul în care se va marina.
Peste carne se pun felii de ceapă, morcov şi ţelină, apoi rămurele de cimbru, măgheran şi dafin. Peste carne se toarnă baiţul făcut separat prin amestecarea vinului sau oţetului cu apă. Pentru o expunere uniformă, din când în când carnea se întoarce de pe o parte pe cealaltă. Se poate pune la baiţ cu o seară înainte de preparare sau chiar cu o zi sau două.

Prepararea fripturii:

Carnea de iepure se scoate de la marinat şi se împănează cu bucăţele de usturoi şi slănină afumată, după care se unge cu ulei.

Înainte de a pune carnea în tavă, se aşează în strat uniform morcovii, ceapa şi ţelina folosite la marinarea cărnii.

Carnea se aşează în tavă şi se condimentează cu sare, paprică, piper negru proaspăt râşnit. Printre bucăţile de carne se pun crenguţe de cimbru, iar pe deasupra se presară măgheran. Dacă au rămas feliuţe de căţeii de usturoi sau slănină, acestea se pun pe deasupra fripturii. Se adaugă un pahar de apă, prelingând uşor pe marginea interioară a tăvii.

Tava se acoperă cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor pentru 45 de minute, în cuptorul preîncălzit la 180 C. După 45 de minute se îndepărtează folia şi se lasă în continuare încă 15-20 minute în cuptor astfel încât friptura se va rumeni frumos pe deasupra.

Această friptură la cuptor este deosebit de aromată, foarte fragedă şi suculentă. Se serveşte cu piure de cartofi, orez, diferite salate sau alte garnituri preferate. Vă dorim să o savuraţi cu plăcere alături de cei dragi!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură