Idei simple de reciclare pentru a trai ecologic

Reducerea, refolosirea si reciclarea, reprezinta principiile fundamentale ale unei vieti ecologice.

Este evident ce anume trebuie redus. Ne-ar placea sa reducem gunoiul pe care il producem si cantitatea de resurse pe care o consumam zi de zi, pentru a reduce astfel emisiile de carbon, pentru a eradica substantele toxice introduse in mediul inconjurator si in lantul trofic, iar in cele din urma, sa incetam a mai folosi materiale pe care Mama Natura nu le poate produce in mod natural, rapid si in cantitati mari.

Ne-ar placea de asemenea sa refolosim tot ceea ce putem. Dimensiunile uscatului de pe planeta noastra sunt fixe si de indata ce acesta va deveni inghesuit, oamenii vor incepe sa isi arda gunoaiele, degajand astfel gaze toxice in aer. Sau ar putea sa inceapa sa-si arunce gunoiul in lacuri si oceane, facand ca multe dintre acestea sa devina locuri neprimitoare pentru viata marina sau pentru activitatile umane de recreere. Pai stai putin! Dar asta se intampla deja de multi ani!

Si nu in ultimul rand, am vrea sa reciclam, deoarece multe lucruri realizate din resurse neregenerabile pot fi descompuse si recompuse in obiecte noi, micsorand cantitatea de resurse naturale noi necesare pentru a produce asemenea bunuri.

De obicei, aceste trei principii se completeaza reciproc si merg mana in mana. Desi aceste idei nu sunt nici complicate si nici nu cer vreo stiinta sofisticata, marea majoritate a industriilor de productie si consum considera inca "atotputernicul ban” mai important decat planeta pe care traim. Drept rezultat, multi dintre cei care incearca sa respecte mediul au devenit indiferenti, frustrati sau obositi, deoarece simt ca inoata impotriva curentului.

Desi uneori poate deveni intr-adevar frustrant, trebuie doar sa avem incredere ca, fiind suficienti oameni care vor inota impotriva curentului, vom putea in cele din urma inversa directia acestuia. Pana cand fiecare consumator/companie de productie din lume nu se intoarce spre ecologie, si pana cand nu vor exista infrastructuri usor accesibile, utilizabile si viabile instalate la tot pasul pentru a face ca viata ecologica sa fie modul "normal” de a trai, mai degraba decat un "lifestyle” alternativ, trebuie sa ne sustinem unii pe ceilalti cu idei, ajutor si incurajari.

Cateva sugestii

De aceea ne-am gandit sa va sugeram cateva metode simple, ieftine si practice de a recicla obiecte comune de uz casnic. Mai intai observati ce lucruri aruncati de obicei si incadrati-le in categoria corespunzatoare:

- organice

- reciclabile

- nereciclabile

Organicele includ resturile alimentare, precum resturile de la masa ramase nemancate, carne, produse lactate, cereale, fructe si legume stricate sau aproape orice provine de la o planta sau un animal. Puteti arunca aceste lucruri linistiti si lipsiti de orice sentiment de vina.

Reciclabilele includ lucruri cum ar fi materialele plastice, hartia, sticla si metalele. Diferite regiuni au facilitati de reciclare pentru diferite materiale. Asadar, intrebati serviciul de salubrizare din orasul dumneavoastra ce materiale accepta ei pentru reciclare si familiarizati-va cu protocolul lor de reciclare. Apoi, totul se reduce la a cumpara bunuri produse si/sau ambalate cu materiale care pot fi reciclate. Aceste bunuri folositi-le cat se poate, apoi reciclati-le.

Nereciclabilele includ lucruri care nu sunt organice si care nu pot fi reciclate usor. De exemplu: haine, aparate electronice, jucarii, jocuri, lucruri realizate din mai multe materiale, etc. Puteti dezmembra unele dintre aceste lucruri pentru a recicla componentele lor reciclabile. Puteti dona unele dintre aceste lucruri. Sau puteti incerca sa nu le aruncati, gasindu-le o noua utilizare.

In zilele noastre lucrurile pur si simplu nu mai sunt "facute sa reziste”. In trecut, oamenii continuau sa utilizeze lucrurile pana cand acestea se stricau sau se toceau. Apoi le reparau sau aranjau si continuau sa le foloseasca pana cand deveneau de nereparat.

Din nefericire, in societatea in care traim a devenit dificil sa rezisti tentatiei materialismului. Toata lumea pare sa aiba nevoie sau sa doreasca ceea ce este mai nou si mai modern - insa ce este de facut cu lucrurile vechi? Sa le arunci pur si simplu a devenit ceva atat de normal incat daca nu te conformezi acestui obicei aproape ca risti sa devii ridicol. "De ce porti inca chestia aia veche...?”

Pur si simplu nu este la moda sa reutilizezi lucruri vechi. Dar, doar pentru ca un obicei a devenit popular, nu inseamna neaparat ca este si un lucru bun. Sa iei pozitie pentru ceea ce este corect, in detrimentul a ceea ce este popular, este rareori usor, dar daca oamenii nu ar fi facut asa, probabil ca omenirea s-ar fi autodistrus deja impreuna cu intreaga Planeta.

Pentru obiectele casnice mari, cum ar fi masinile de spalat, frigiderele, televizioarele si computerele, lucrurile se complica. Dezasamblarea acestor lucruri poate fi periculoasa si de aceea ar trebui lasata pe mana profesionistilor.

Mobila poate fi dezmembrata, donata sau reparata. O alta alternativa la cumpararea de canapele sau fotolii noi, este repararea sau retapitarea celor vechi. Desi acestea pot fi metode costisitoare, sunt cu siguranta mai ieftine decat cumpararea unor obiecte noi.

Cateva sugestii pentru obiectele mai mici:

- Periutele de dinti pot fi refolosite ca ustensile de curatat sau pentru crema de ghete — intra excelent in cutele dificile ale pantofilor

- Cutiile de plastic cu capac de la alimente pot fi reutilizate pentru depozitarea altor alimente

- Prosoapele, cearceafurile si tricourile vechi pot fi transformate in carpe de curatat prin casa, garaj

- Cutiile metalice nereciclabile si alte cutii goale, pot fi transformate in ghivece pentru flori

- Pungile de plastic de la supermarket pot fi folosite pentru gunoi

- Cartile, revistele si alte materiale de citit care nu pot fi reciclate, pot fi donate la o scoala sau librarie locala sau cu putina fantezie se pot folosi pentru a face diverse colaje pentru decoratiuni interioare

- Containerele de gunoi vechi sau stricate si galetile de la vopseaua lavabila pot fi folosite pentru gunoiul din gradina sau curte

- Bateriile nereincarcabile, telefoanele mobile si alte aparate electronice mici pot fi donate sau reciclate la magazinele locale de electronice

- Caramizile si materialele lemnoase pot fi folosite pentru amenajarea gradinilor si a curtilor

- Din gresia si faianta data jos din baie sau bucatarie se pot face mozaicuri pentru decorarea curtilor betonate, ghivecelor de lut, masutelor pentru flori sau mobilierului vechi de gradina si chiar a fatadelor

- Sticlele sau borcanele de sticla pot fi folosite pentru conservele de iarna (zacusca, gemuri, suc de rosii, zarzavat pentru ciorba)

- Pantofii vechi pot fi folositi in gradina, in ateliere, sau pentru activitatile in aer liber: campinguri, canoe, pescuit sau orice alte activitati in care nu ai vrea sa-ti murdaresti pantofii cei buni.

Felul cum reciclati multitudinea obiectelor folosite este limitat doar de propria imaginatie. In drumul nostru spre un mod de viata mai ecologic, totul se rezuma la schimbarea cursului evenimentelor si inversarea curentului impotriva caruia "inotam” cu totii acum. Este sarcina celor deja implicati activ intr-un mod de viata ecologic sa le arate si altora ca nu este neaparat dificil de trait astfel, in asa fel incat sa poata fi convinsi mai multi oameni sa ignore tentatiile materialismului si sa faca ceea ce este corect.