"Iată cum arată foamea". Un video semnalează efectele încălzirii globale

Clipul video în care se vede un urs polar înfometat şi muribund, a fost înregistrat de Paul Nicklen.
Urs polar înfometat
Urs polar înfometat (Paul Nicklen)

Un post condiviso da Paul Nicklen (@paulnicklen) in data:

Paul Nicklen, care este biolog şi fotograf, înfăţişează de ani de zile urmările dezastruoase ale schimbărilor climatice asupra urşilor polari. La începutul lunii decembrie se afla pe Insula Baffin în Arhipelagul Arctic Canadian, când împreună cu echipa sa au întâlnit un urs înfometat, pe moarte. „Este o scenă copleşitoare care încă mă bântuie “, a scris pe contul său de Instagram „dar eu ştiu că trebuie să prezentăm atât ceea ce este frumos, cât şi ceea este sfâşietor, dacă vrem să dărâmăm zidurile apatiei“. Şi a făcut acest lucru: a filmat animalul, iar pe 5 decembrie a publicat clipul video. În 48 de ore, a depăşit un milion de vizionări.

(Paul Nicklen)

Clipul video realizat de Nicklen arată un urs subnutrit, care abia stă în picioare, căutând mâncare în gunoiul oamenilor. "Toată echipa mea făcea eforturi să-şi stăpînească lacrimile şi emoţiile în timp ce înregistram acest urs muribund", mărturiseşte acesta. "Aşa arată foamea: muşchii se atrofiază, fără energie. Este o moarte lentă şi dureroasă".

Nicklen atenţionează că din cauza încălzirii globale mulţi urşi polari ajung în acest stadiu. „Când oamenii de ştiinţă spun că urşii polari vor dispărea în următorii 100 de ani, mă gândesc la populaţia mondială de 25.000 de urşi care vor muri în acest fel“, afirmă el. „Adevărul simplu este acesta: dacă Pământul continuă să se încălzească, vom pierde urşi şi întregi ecosisteme polare. Acest urs mare de sex masculin nu era bătrân, dar a murit după câteva ore sau zile“.

În textul pe care Nicklen l-a publicat împreună cu clipul video al ursului înfometat, biologul oferă câteva sfaturi: „Trebuie să reducem producţia de carbon, să mâncăm mâncarea adecvată, să oprim tăierea pădurilor noastre şi să începem să punem pe primul loc Pământul, casa noastră“, scrie el. „Trebuie să căutăm în acelaşi timp soluţii pentru oceane şi animalele care depind de ele, inclusiv noi, fiinţele umane“.

Mai multe informaţii aici.