Ianukovici gata să depună mărturie în faţa justiţiei ucrainene

Preşedintele rus Vladimir Putin şi Viktor Ianukovici.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi Viktor Ianukovici. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Viktor Ianukovici este gata să depună mărturie în faţa anchetatorilor ucraineni, în formă de videoconferinţă, a anunţat avocatul fostului preşedinte al Ucrainei, Vitaliy Serdyuk pentru Interfaks-Ucraina. Potrivit avocatului, această decizie luată de Ianukovici, a venit din dorinţa de a evita începerea procedurii de judecată în lipsa fostului şef al statului.

„Ianukovici a venit cu o solicitare clară – să-şi expună opinia prin intermediul videoconferinţei”, a subliniat avocatul său.

Pentru iniţierea procedurii de judecată în lipsa inculpatului, în conformitate cu standardele actuale ale legislaţiei ucrainene, sunt necesare câteva criterii, mai exact, persoana fie se află în căutare internaţională, fie se eschivează de la a coopera cu anchetatorii. „În absenţa acestor două criterii obligatorii, procedura de judecată în absenţa inculpatului, din punct de vedere juridic, nu poate începe”, a adăugat Serdyuk

Apărătorul fostului preşedinte al Ucrainei a menţionat că toate documentele necesare au fost deja trimise către instanţele ucrainene corespunzătoare, însă „nici anchetatorii, nici organele juridice nu vor să-l audieze”.

Potrivit biroului ucrainean Interpol, accesul la informaţiile cu privire la căutarea internaţională a fostului preşedinte ucrainean a fost suspendat temporar de Comisia de control a fişierelor Interpol. Numele lui Ianukovici a fost şters din secţiunea „Wanted persons” a site-ului Interpol, lucru care va dura până la examinarea plângerii depuse de acesta şi avocatul său, privind lipsa de temei a includerii fostului preşedinte pe lista persoanelor anunţate în căutate.

Cu toate acestea, marţi 28 iulie, instanţa ucraineană a iniţiat totuşi, o procedură de condamnare în lipsa fostului şef de stat ucrainean, fapt confirmat pentru vesti.ru, de către Viktor Shokin, Procurorul General al Ucrainei. Potrivit acestuia, „în viitorul apropiat, Ianukovici şi colegii săi vor fi informaţi referitor la acuzaţiile aduse”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.