Iancu: Băsescu ar trebui să ceară Guvernului schimbarea politicii de redevenţe în energie

Şeful Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu (PSD), a declarat joi că Traian Băsescu ar fi trebuit să ceară Guvernului, înainte de a solicita deschiderea unor exploatări, schimbarea politicii de redevenţe.

Întrebat dacă revalorificarea mineritului e o soluţie viabilă pentru piaţa energetică din România, Iancu a spus că Guvernul trebuie să modifice politica de redevenţe. „Dacă se adresează strategiei de aprovizionare cu resurse minerale a României, mă refer la faptul că produceam 29 de milioane de tone de resurse minerale şi azi mai producem 0,05 tone, atunci da, este o soluţie viabilă. Dar dacă ne adresăm strict perlei, să zic aşa, adică aur, argint sau cupru, este o mare greşeală (deschiderea minelor, n.r.), pentru că riscăm să dăm o lovitură de graţie aprovizionării cu resurse minerale a României. De ce? Avem cel mai bogat zăcământ de aur şi argint din Europa. Suntem pe primul loc la cupru, la sare, la ape minerale. Preşedintele României ar trebui mai întâi, înainte să facă această propunere, să ceară Guvernului schimbarea politicii de redevenţe în această ţară, astfel încât o sumă constantă să intre în bugetul României şi să suplineze exact această zonă a salarizării”, a explicat deputatul social-democrat.

Iancu le-a recomandat preşedintelui şi premierului să urmeze trei paşi. “În ordine, măsurile ar fi următoarele: în primul rând, strategie de aprovizionare cu resurse minerale a României, pe urmă stabilirea priorităţilor României în valorificarea lor, iar în al treilea rând să fie elaborat planul naţional de creare a locurilor de muncă”, a declarat el.

Pe 27 decembrie, Guvernul a majorat redevenţelor pentru toate resursele minerale aflate sub incidenţa Legii Minelor. Astfel, redevenţa pentru operaţiuni petroliere de transport şi tranzit al petrolului prin sistemele naţionale de transport al petrolului, precum şi cea din operaţiunile petroliere efectuate prin terminalele petroliere a crescut de la 10% la 15%. Redevenţa pentru operaţiunile de înmagazinare subterană a gazelor naturale a crescut de la 3% la 5%, în timp ce redevenţa pentru cărbuni şi minereuri feroase şi neferoase a fost majorată de la 4% la 6% din valoarea producţiei miniere. Revedenţa pentru minereuri de metale nobile s-a dublat de la 4% la 8%, redevenţa pentru substanţe nemetalifere a crescut la 0,8%, iar redevenţa pentru ape minerale a crescut de la 4 euro pe 1.000 litri la 6 euro pe 1.000 litri.