Ialomiţianu: Ponta vrea să-l bată pe Tsipras la gestiunea defectuoasă a finanţelor publice

Gheorghe Ialomiţianu
Gheorghe Ialomiţianu (Epoch Times România)

Guvernul Ponta vrea să-l bată pe Tsipras la gestiunea defectuoasă a finanţelor publice, susţine fostul ministru de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, care este de părere că Ponta minte când se laudă fie de la Guvern, fie de pe Facebook sau din străinătate că economia creşte sănătos.

Deşi Ponta se împăunează cu excendent bugetar, încasările bugetare realizate sunt mai mici cu peste 3 miliarde faţă de cele programate prin Legea bugetului, arată deputatul PNL, într-un comunicat de presa remis Epoch Times.

"Această contraperformanţă este cu atât mai condamnabilă cu cât Guvernul Ponta a redus de la un an la altul ţintele de colectare a veniturilor bugetare la puţin peste 31% din PIB, cu peste 2% din PIB mai puţin decât în anul 2011. Victor Ponta ar trebui să ştie că manipularea cifrelor nu ţine nici de foame şi nici nu conduce la o creştere economică sănătoasă. Mai mult, minciuna nu-i păcăleşte nici pe investitori, nici pe finanţatori, ci furatul propriei căciuli poate să-i aducă şi lui, ca şi lui Tsipras, premiul de iresponsabilul Europei.", susţine liberalul.

Fostul ministru de Finanţe mai precizează că excedentul bugetar clamat de Victor Ponta vine ca urmare a unei politici păguboase practicate în ultimii ani de acesta şi care constă în "încuie frigiderul şi nu mânca, dacă vrei să-l a-i plin în continuare”.

"În termeni de politică bugetară, Victor Ponta a obţinut un deficit bugetar pe seama sacrificării constante a investiţiilor publice şi a incompetenţei vădite în atragerea fondurilor europene nerambursabile. Cât de iresponsabil trebuie să fii să nu îţi doreşti la buget bani gratuiţi?" se întreabă Ialomiţianu, adăugând că execuţia bugetară pe primele 6 luni ale anului 2015 arată "cu subiect şi predicat că Victor Ponta nu a mişcat un deget pentru modernizarea României nici în 2015, iar acest lucru nu i se trage de la picior, ci de la faptul că nu înţelege nici după trei ani cum funcţionează economia".

"Faţă de 11,3 miliarde lei programate pentru cheltuieli de capital, Guvernul nu a utilizat decât 4,2 miliarde lei, iar în privinţa proiectelor cu finanţare europeană, din minciuna celor 12,4 miliarde alocaţi şi promişi pe primul semestru, a ieşit la suprafaţă adevărul, adică mai puţin de jumătate, doar 5,5 miliarde lei.", mai arată fostul ministru.

"Neutilizarea fondurilor europene din exerciţiul financiar care se încheie în acest an poate fi calificată, fără riscuri, drept condamnarea societăţii româneşti la subdezvoltare şi sărăcie. Cât despre fondurile disponibile din noul exerciţiu bugetar, trebuie să recunoaştem că Victor Ponta nici nu s-a străduit să mintă că va absorbi ceva, cifrele vorbind de la sine, adică puţin peste 400 milioane lei. Este trist că Victor Ponta se aşteaptă ca românii să-l mai şi laude pentru faptul că România va pierde câteva miliarde de euro din fondurile europene gratuite, deşi în 2012 spunea că România are prea puţine alocate.", mai precizează Gheorghe Ialomiţianu.

În viziunea lui Ialomiţianu, Guvernul Ponta şi-a demonstrat incompetenţa nu doar în colectarea veniturilor bugetare şi în cheltuirea acestora, ci şi în ceea ce priveşte implementarea unor politici fără impact bugetar: "De exemplu, de la 1 iulie Guvernul se lăuda că va implementa politica renunţării la obligativitatea ştampilei tradiţionale pentru agenţii economici care operează în România. Acum Guvernul nici nu mai aminteşte despre această politică aşteptată de mediul de afaceri, care ar fi simplificat enorm relaţiile comerciale dintre agenţii economici.", se precizează în comunicat.

"Îi atragem atenţia lui Victor Ponta că, deşi are iluzia că economia creşte sănătos şi minte că ar avea vreun merit în legătură cu acest lucru, economia românească este încă vulnerabilă şi acţiunile Guvernului Ponta o fac şi mai vulnerabilă, aşa cum a confirmat zilele trecute şi Guvernatorul BNR.", concluzionează deputatul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.