Ialomiţianu: Cum vrea Victor Ponta să îi îmbete cu apă rece pe producătorii de ţuică

Gheorghe Ialomiţianu
Gheorghe Ialomiţianu (Epoch Times România)

Fostul ministru al Finanţelor, deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, a dezvăluit vineri, în cadrul unui comunicat de presă, că deşi premierul Victor Ponta pretinde că a eliminat acciza la ţuică şi la rachiurile din fructe, de fapt îi minte pe producători anulându-le o serie de facilităţi fiscale de care aceştia beneficiau.

"Realitatea este că, în Parlament, cu acordul aceluiaşi Victor Ponta, deputaţii PSD au amendat o iniţiativă legislativă a PDL - care prevede în mod expres eliminarea accizei la ţuică şi rachiuri de fructe - şi au decis ca avantajele pentru producători să fie drastic tăiate. În mod concret, prin amendamentele depuse de deputaţii PSD se elimină articolul 206 (indice 14) din Codul Fiscal, care prevede o serie de facilităţi fiscale pentru micii producători de alcool, ţuică şi rachiuri de fructe. Astfel, micii producători, cei care fabrică alcool în distilerii cu o capacitate de până la 10 hectolitrii, vor plăti o acciză de 1.000 de euro/hl în loc de 475 euro/hl cât prevede acum Codul Fiscal. Ăsta da ajutor de la PSD", a avertizat Gheorghe Ialomiţianu.

Amendamentele depuse de deputaţii PSD prevăd ca micii producători de ţuică şi rachiuri de fructe să fie obligaţi să plătească acciza de 1.000 de euro/hl pentru întreaga cantitate realizată, a explicat fostul ministru, evidenţiind, totodată, că, înaintea acestor modificări ale Codului Fiscal, producătorii de ţuică şi rachiuri de fructe plăteau o cotă de 50% din acciza de 1.000 de euro pentru o cantitate de 50 de litri destinată consumului propriu.

"Aşadar, atunci când susţine că a eliminat acciza la ţuică şi rachiuri de fructe fabricate de micii producători, Victor Ponta se bazează, de fapt, pe eliminarea tuturor prevederilor legale din Codul Fiscal care se refereau la aceşti producători. Se pare că Victor Ponta nici măcar nu a citit Codul Fiscal, deoarece şi-ar fi dat seama că acesta cuprinde în mod clar care venituri şi produse sunt impozitate şi care venituri şi produse sunt scutite de la plata impozitului precum şi facilităţile fiscale acordate contribuabililor. Fără o precizare foarte clară privind eliminarea accizei la ţuică şi rachiuri de fructe, inspectorii fiscali vor fi obligaţi să calculeze accize pentru întreaga cantitate realizată de cei care fabrică aceste produse", a mai explicat deputatul PDL.

Ialomiţianu consideră că Victor Ponta le-a întins o nouă capcană contribuabililor, urmărind să îi pună pe toţi la aceeaşi plată, indiferent de cantitatea pe care o produc.

"Aşadar, Ponta nu a dat, ci a luat! Aşa se face că, de la anul, fiecare sticlă de pălincă destinată consumului propriu va avea mai puţin cu un păhărel – confiscat în "cinstea" PSD şi a lui Victor Ponta", a fost concluzia fostului ministru de Finanţe.