Iaht rusesc confiscat în largul coastei nord-coreene, susţin rapoarte

Ministerul rus de Externe investighează rapoarte care susţin că un iaht rusesc a fost confiscat miercuri în Marea Japoniei de către o navă nord-coreeană.
Grănicer nord-coreean.
Grănicer nord-coreean. (Cancan Chu/Getty Images)

Un reprezentant al biroului din Vladivostok al Ministerului de Externe a declarat că guvernul nu poate confirma sau nega rapoartele.

“Verificăm această informaţie şi am trimis cereri [de anchetare] către consulatul rus din Coreea de Nord”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului pentru agenţia rusă de ştiri Interfax.

Organizaţiile media locale au relatat vineri că iahtul rusesc Katalexa a trimis semnale de urgenţă din regiunea nord-vestică a Mării Japoniei în 14 iunie.

Centrul Primorye pentru Operaţiuni Maritime de Salvare a declarat agenţiei Interfax că se estimează că iahtul Katalexa a fost reţinut de o navă nord-coreeană. Un club local de iahturi a confirmat că trei cetăţeni ruşi s-au aflat la bordul iahtului Katalexa, care naviga din Taiwan în Vladivostok prin portul sud-coreean Pohang.

Un alt iaht rusesc, Elfin, a fost confiscat în largul coastei nord-coreene în mai 2016 în timp ce naviga din oraşul sud-coreean Busan spre Vladivostok.

Iahtul Elfin a fost eliberat după apeluri venite din partea diplomaţilor ruşi.