Hugh Bayley: Noi nu vă invităm în NATO, noi vă suntem parteneri şi vă respectăm statutul de neutralitate

Preşedintele Adunării Parlamentare a NATO, Hugh Bayley
Preşedintele Adunării Parlamentare a NATO, Hugh Bayley (www.hughbayley.co.uk)

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut o întrevedere cu preşedintele Adunării Parlamentare a NATO, Hugh Bayley, aflat în vizită în R. Moldova. Cei doi oficiali au discutat diverse aspecte ale cooperării bilaterale în cadrul Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova-NATO şi despre impactul crizei ucrainene asupra securităţii şi stabilităţii din regiune.

Premierul Iurie Leancă a trecut în revistă priorităţile în agenda de integrare europeană a Republicii Moldova şi reformele care sunt puse în aplicare pentru a avansa cursul european al ţării. În particular, şeful Executivului a menţionat că statul promovează cursul de modernizare pentru a le oferi cetăţenilor o viaţă la standarde europene. „Noi nu avem nevoie doar de suport financiar, ci şi de expertiză în realizarea reformelor în justiţie, lupta împotriva corupţiei, modernizarea instituţiilor publice, dezvoltarea economiei şi comerţului, astfel încât să putem crea mai multe locuri de muncă”, a subliniat Iurie Leancă.

Prim-ministrul a mulţumit Alianţei Nord-Atlantice pentru realizarea Proiectului de evacuare şi distrugere a pesticidelor şi a altor substanţe nocive de pe teritoriul Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al ţărilor membre şi partenere ale NATO, în beneficiul cetăţenilor, pentru ca aceştia să aibă acces la apă curată şi la un sol fără pesticide.

Hugh Bayley a salutat cursul de integrare europeană şi modernizare promovat de Republica Moldova şi reformele în diverse domenii întreprinse în acest sens. Oficialul a reiterat că Alianţa sprijină independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi eforturile depuse de Chişinău în vederea soluţionării pe cale paşnică a conflictului transnistrean. Bayley a subliniat că NATO respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, precizând că Alianţa are relaţii excelente cu mai multe ţări neutre şi nu există contradicţii între aceste parteneriate şi neutralitate. Statele UE şi NATO sunt dispuse să sprijine în continuare eforturile de reformare ale autorităţilor moldoveneşti.

Din componenţa delegaţiei conduse de Hugh Bayley fac parte vicepreşedinţii AP NATO, Daniel Bacquelaine şi Karl Lamers, secretarul general David Hobbs, preşedintele Comitetului pentru Ştiinţă şi Tehnologie, Henrik Bliddal.

R. Moldova este membră asociată a Adunării Parlamentare NATO din noiembrie 1994.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe