Huawei end game? Trei companii de telecomunicaţii din Japonia vor renunţa la echipamentele Huawei şi ZTE

O recepţionistă a firmei de telecomunicatii Huawei Technologies din Wuhan
O recepţionistă a firmei de telecomunicatii Huawei Technologies din Wuhan (STR/AFP/Getty Images)

Cei mai mari trei operatori japonezi de telecomunicaţii intenţionează să renunţe la utilizarea de echipamente produse de giganţii chinezi Huawei Technologies Co Ltd şi ZTE Corp, a raportat luni agenţia de ştiri niponă Kyodo News, potrivit Reuters.

Măsura se referă la echipamentele actuale, precum şi la echipamentele viitoare din generaţia a cincea (5G), a precizat Kyodo fără să citeze surse.

Japonia intenţionează să interzică achiziţiile de echipamente Huawei şi ZTE pentru a consolida sistemele de protecţie împotriva scurgerilor de informaţii şi a atacurilor cibernetice, au declarat săptămâna trecută pentru Reuters diverse surse.

Reprezentanţi ai celor trei companiinipone de telecomunicaţii, NTT Docomo Inc, KDDI Corp şi Softbank Group Corp, nu au fost imediat disponibile pentru comentarii când au fost contactaţi de Reuters. SoftBank are o relaţie îndelungată cu Huawei şi a colaborat cu firma chineză în testele pentru reţeaua 5G.

Huawei a fost deja exclusă de pe piaţa americană, iar Australia şi Noua Zeelandă au blocat implicarea gigantului hi-tech chinez în construirea reţelelor 5G pe fondul temerilor unor posibile legături între companie şi guvernul comunist chinez. Huawei a afirmat în repetate rânduri că Beijingul nu are nicio influenţă asupra sa.

La rândul său, comisarul UE pentru piaţa unică digitală europeană a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că Uniunea Europeană ar trebui să fie îngrijorată în privinţa Huawei şi a altor companii hi-tech chineze din cauza riscului pe care îl reprezintă acestea pentru industria şi securitatea blocului.

De asemenea, pieţele au fost marcate după ce, săptămâna trecută, oficialii canadieni au arestat-o pe Meng Wangzhou, directorul financiar al companiei Huawei, pentru o potenţială extrădare în SUA, declanşând temeri că arestarea va afecta soluţionarea războiului comercial ce are loc în prezent între cele mai mari două economii ale lumii.

Compania Huawei, unul dintre cei mai cunoscuţi producători de echipamente de comunicaţii, este şi cea mai controversată. Ascensiunea a fost presărată cu scandaluri - primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită în nenumărate rânduri de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.