HSBC prinsă din nou cu găzduirea unui cont fraudulos

(Niklas Halle'n/AFP/Getty Images)

Gigantul bancar care a plătit o amendă de 1,9 miliarde de dolari pentru a evita un proces cu Departamentul de Justiţie al Statelor Unite pentru găzduirea de conturi ale unor terorişti globali şi carteluri de droguri, a ajuns din nou în lumina reflectoarelor pentru găzduirea unui alt cont fraudulos.

Publicaţia londoneză The Daily Telegraph a declarat că HSBC a restituit unui cuplu suma de 4.000 de lire sterline, aproximativ 5.300 de dolari, care au fost furaţi de un escroc de pe eBay.

HSBC a refuzat să explice de ce a restituit banii, dar unii experţi au sugerat că s-ar putea ca banca să fi realizat că, de fapt, contul infractorului “nu ar fi trebuit să existe niciodată”.

The Telegraph a raportat că, în circumstanţe similare, alte bănci folosite de escroci au refuzat să restituie banii, ilustrând abordarea inconstantă la adresa fraudei în sectorul bancar.

Luna trecută, două victime ale unor escrocherii nu şi-au recuperat banii de la băncile care găzduiau conturile infractorilor, în ciuda faptului că rapoarte ale poliţiei au arătat că acele conturi au fost deschise folosindu-se informaţii false, potrivit publicaţiei londoneze.

Când Loretta Lynch a fost numită în 2015 de fostul preşedinte american Barack Obama în funcţia de Procuror General, Senatul SUA a amânat votul pentru confirmarea ei din cauza temerilor generate de modul în care a abordat problema cu HSBC, printre altele. Ea a semnat un “acord” cu procurorii în decembrie 2012 în baza căruia banca a plătit suma de 1,9 miliarde de dolari pentru ca Departamentul Justiţie să nu formuleze acuzaţii penale împotriva instituţiei bancare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie