HRW: Iranul “recrutează” copii afgani pentru a lupta în Siria

Grupul Human Rights Watch a acuzat Iranul că recrutează copii imigranţi afgani pentru a lupta în Siria. Conform drreptului internaţional, recrutarea copiilor cu vârste sub 15 ani reprezintă crimă de război.
Membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului.
Membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului. (Getty Images)

Organizaţia neguvernamentală internaţională Human Rights Watch (HRW) a publicat duminică un raport, potrivit căruia copii afgani, unii având chiar 14 ani, au luptat în divizia Fatemiyoun a Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului (GRII). Divizia este alcătuită din voluntari afgani susţinuţi de Iran şi luptă alături de forţele guvernamentale din Siria.

Raportul HRW s-a bazat pe fotografii făcute la unele morminte din cimitirele iraniene unde sunt îngropaţi combatanţii ucişi în Siria. Unul dintre cele 8 morminte fotografiate în secţiunea martirilor a cimitirului Behesht-e-Zahra din Teheran aparţinea unui copil de 14 ani.

Mass media iraniană a raportat despre confirmarea unor astfel de cazuri şi a citat alţi şase soldaţi copii afgani care au murit în Siria.

Sarah Leah Whitson, director la HRW pentru Orientul Mijlociu, a declarat că “Iranul ar trebui să renunţe imediat la recrutarea de copii soldaţi şi să aducă înapoi toţi copiii afgani pe care i-a trimis să lupte în Siria”.

Există aproximativ 2,5 milioane de afgani care locuiesc în Iran, conform Ministerului iranian de Interne, şi mulţi nu au documente de şedere în ţară.

Potrivit unor rapoarte media, divizia Fatemiyoun ar putea cuprinde 14.000 de luptători care au fost pregătiţi şi susţinuţi de Iran. Divizia a fost creată în 2013, dar nu există niciun fel de statistici oficiale în legătură cu aceasta.

Un afgan în vârstă de 29 de ani, identificat de HRW ca Ali, a declarat cercetătorilor în luna august că s-a alăturat diviziei Fatemiyoun după ce un agent de recrutare i-a spus că şi-ar putea reînnoi permisul de şedere în Iran mult mai uşor dacă s-ar înrola.

“Nu mi-au cerut să le arăt vreun document, dar au dorit să se asigure că suntem cetăţeni afgani. Trebuia să avem vârste de peste 18 ani pentru a fi recrutaţi, dar ei ne întrebau doar ce vârstă avem şi nu ne cereau documente [doveditoare]”, a declarat Ali.

Sepehri Far, cercetătoare pentru HRW în Orientul Mijlociu, a precizat: “Nu pare să fie o politică deliberată de a recruta copii. Este mai degrabă o neglijenţă. Autorităţilor şi agenţilor de recrutare nu le pasă suficient de mult şi nu cer un document care să indice vârsta”.

Iranul susţine că toţi afganii care locuiesc în ţară şi care se înrolează în divizia Fatemiyoun sunt voluntari. În 2015, Iranul a permis tuturor copiilor afgani se se înscrie la şcoală, după ce liderul suprem Ali Khamenei, a declarat: “Niciun copil afgan, chiar şi cei fără documente, nu ar trebui să fie oprit să meargă la şcoală”.

Conform dreptului internaţional, recruţii militari trebuie să aibă vârste de cel puţin 18 ani, iar pregătirea şi utilizarea soldaţilor cu vârste mai mici de 15 ani este considerată o crimă de război.

Potrivit dovezilor din raportul său, HRW a cerut ONU să investigheze recrutarea de copii soldaţi în Iran şi să ia în considerare adăugarea Gărzilor Revoluţionare ale Iranului pe lista celor care comit abuzuri împotriva copiilor.