HRW îngrijorat de numărul mare de oficiali israelieni ce încurajează forţele de ordine să ucidă palestinieni

Grupul pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW) şi-a manifestat profunda îngrijorare cu privire la numărul tot mai mare de oficiali israelieni de rang înalt care încurajează forţele de ordine să ucidă palestinieni chiar şi atunci când aceştia nu reprezintă o ameninţare.
Tineri manifestanţi palestinieni folosesc praştii pentru a arunca pietre asupra trupelor israeliene în timpul unor încleştări în oraşul Betleem din Cisiordania, 13 ianuarie 2016.
Tineri manifestanţi palestinieni folosesc praştii pentru a arunca pietre asupra trupelor israeliene în timpul unor încleştări în oraşul Betleem din Cisiordania, 13 ianuarie 2016. (Captură Foto)

HRW, care este recunoscut pe plan internaţional, a publicat luni un raport ce documentează numeroase declaraţii făcute de oficiali israelieni începând cu octombrie 2015 care cereau poliţiei şi armatei să folosească forţa letală.

“Nu este vorba doar de potenţialii soldaţi fără scrupule, ci este vorba şi de oficiali de rang înalt israelieni care au cerut public forţelor să ucidă în afara unui cadru legal”, a declarat Sari Bashi, directoare a HRW pentru Israel şi Palestina.

“Indiferent de rezultatele proceselor împotriva soldaţilor în mod individual, Israelul ar trebui să emită directive clare privind utilizarea forţei doar atunci când se respectă legea internaţională”, a adăugat ea.

Raportul a susţinut că, începând cu octombrie 2015, au existat peste 150 de cazuri confirmate în care soldaţii israelieni au împuşcat letal copii şi adulţi palestinieni aparent suspectaţi că au încercat să atace israelieni. În acelaşi timp, alte rapoarte ridică numărul victimelor la aproximativ 300.

Într-un incident în care poliţia a împuşcat mortal un palestinian de 16 ani, comandantul poliţiei din Ierusalimul de Est, Moshe Edri, i-a lăudat pe ofiţerii implicaţi.

Într-un alt caz documentat în raport, un rabin cu rang înalt, Yitzhak Yosef, a folosit interpretări religioase pentru a promova politica de tipul “împuşcă mortal”.

“Indiferent cine vine să te ucidă, te ridici şi îl ucizi primul. ... Lăsaţi-i apoi să vă ducă la Înalta Curte de Justiţie sau să aducă un şef de stat major al armatei care să spună altceva ... De îndată ce un atacator ştie că dacă vine cu un cuţit nu se va întoarce acasă în viaţă, acest lucru îi va descuraja. Din acest motiv este o poruncă religioasă să îl ucizi”, a mai declarat rabinul.

Amnesty Internaţional, grupul pentru drepturile palestinienilor Al Haq şi alte câteva grupuri pentru drepturile omului au cerut, de asemenea, oficialilor palestinieni să nu mai promoveze utilizarea inutilă a forţei letale.

Teritoriile ocupate au fost zguduite de tensiuni ridicate încă de când Israelul a impus restricţii privind intrarea credincioşilor palestinieni în complexul moscheei Al-Aqsa din Ierusalimul de Est, în august 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe