Horia Colibăşanu a reuşit! Alpinistul a ajuns pe Acoperişul Lumii fără şerpaşi şi oxigen suplimentar

Horia Colibăşanu a urcat Everestul fără oxigen şi fără ajutorul unei echipe de şerpaşi, aceasta fiind o premieră pentru alpinismul românesc şi o permanţă notabilă la nivel internaţional.
Horia Colibăşanu
Horia Colibăşanu (Facebook)

"Horia a reuşit!", este anunţul postat pe pagina de Facebook a alpinistului timişorean Horia Colibăşanu, care, în această dimineaţă, la ora 6.20 ora României, a urcat pe Everest (8848 m), cel mai înalt munte din lume, după un drum lung de 12 ore.

"A fost oribil de greu, foarte foarte frig. Am reuşit. Sunt bine, fac pozele de pe vârf şi cobor. De partea cealaltă a vârfului se văd expediţiile care urcă pe ruta sudică”, a transmis Horia Colibăşanu, imediat cum a ajuns pe vârf.

Horia a urcat fără oxigen şi fără ajutorul unei echipe de şerpaşi, aceasta fiind cea mai performantă expediţie românească. Everest este al 8-lea vârf de peste 8000m din palmaresul lui Colibăşanu şi reprezintă o premieră pentru România având în vedere ascensiunea prin practicarea alpinismului pur.

Despre Colibăşanu

Horia Colibăşanu are în prezent în palmares ascensiuni de succes pe 7 dintre cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume. Succesul lui Horia Colibăşanu pe Muntele K2 (8.611m) din Pakistan, fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi, în 2004, este considerată cea mai mare performanţă individuală din alpinismul românesc. Performanţa lui a rămas neegalată în România.

Ascensiunile sale au fost fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi, Horia Colibăşanu fiind recunoscut internaţional pentru practicarea alpinismului pur, adică un sportiv de ultra-performanţă cum sunt foarte puţini la nivel mondial. Unele federaţii din lume consideră utilizarea oxigenului îmbuteliat o formă de dopaj. Alpiniştii care urcă munţii pe propriile forţe, fizice şi psihice, sunt cunoscuţi sub denumirea de alpinişti puri.

Cele mai notabile ascensiuni ale lui Colibăşanu sunt pe munţii Annapurna, K2 şi Dhaulagiri, trei din Top 5 munţi mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care îl citează pe Eberhard Jurgalski, o autoritate în domeniu.

Munţii pe care a urcat până acum Colibăşanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m).

Alipnistul a participat la 18 expediţii internaţionale de-a lungul carierei sale (până în 2016), făcând echipă cu parteneri din diferite ţări, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania şi Polonia.

Expediţia cu final tragic din Annapurna, din 2008 – când şi-a pierdut prietenul şi partenerul de coardă, pe Ińaki Ochoa – a fost un moment de cotitură pentru Horia.

Elizabeth Hawley, cea mai bună deţinătoare a evidenţei expediţiilor himalayene, îşi aminteşte: "Horia şi-a pus propria viaţă în pericol rămânând (timp de 72 de ore la peste 7.400m altitudine - n.n.) cu colegul lui grav bolnav, Ińaki Ochoa, în condiţiile în care el însuşi devenise grav bolnav din cauza altitudinii la care se aflau."

Horia a dat alarma în tabăra de bază, iar unii dintre cei mai buni alpinişti din lume ai momentului s-au mobilizat pentru a-l salva pe Ińaki. Annapurna 2008 a fost cea mai mare operaţiune de salvare din istoria Himalayei.

Bazată pe această poveste adevărată, Arena Comunicación din Spania şi televiziunea spaniolă TVE au produs filmul documentar "Pura Vida/The Ridge", câştigător la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Life & Style