Hong Kong - protestele devin hard core - coctailuri Molotov vs gaze lacrimogene

Ciocniri între manifestanţii pro-democraţie şi poliţie în Hong Kong, 24 august 2019
Ciocniri între manifestanţii pro-democraţie şi poliţie în Hong Kong, 24 august 2019 (May James / HKFP)

Poliţia din Hong Kong a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea de manifestanţi într-o suburbie industrială, sâmbătă, după ce unii activişti au aruncat coctailuri Molotov şi cărămizi înspre trupele anti-revoltă trimise pe stradă de guvernul marionetă al oraşului.

Sâmbătă, China a eliberat un membru al consulatului britanic dispărut în Shenzen timp de 15 zile - care fusese aparent arestat la întoarcerea sa, în gara din Hong Kong - unde Beijingul are drept de arestare. Motivul declarat iniţial al reţinerii a fost, după afirmaţiile oficialilor chinezi, faptul că Simon Cheng solicitase serviciile unei prostituate. Apoi acuzaţiile au fost de "nerespectare a regulamentelor privind securitatea".

Marea Britanie ceruse Chinei informaţii despre angajatul biroului său consular.

Poliţia chineză a afirmat că Cheng "a mărturisit acuzaţiile aduse împotriva sa", un comentariu frecvent utilizat de anchetatorii comunişti, deşi Cheng nu s-a putut apăra în instanţă.

Patru staţii de metrou au fost închise în jurul cartierului Kwun Tong, o zonă dens populată a oraşului, situată în estul peninsulei Kowloon. Mii de persoane au ieşit pe străzile din Hong Kong, majoritatea purtând umbrele.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene după ce unii protestatari au aruncat cocteiluri Molotov şi cărămizi, în timp ce alţii au distrus camere de supraveghere montate pe stâlpi.

Guvernul oraşului a afirmat într-o declaraţie că protestatarii „reprezintă o ameninţare serioasă pentru siguranţa tuturor”. „După ce avertismentele repetate adresate protestatarilor au devenit zadarnice, poliţiştii au lansat gaze lacrimogene şi au desfaşurat minimum de forţe pentru a dispersa protestatarii".

Unul dintre proteste s-a desfăşurat în faţa radioului din Hong Kong - sute de persoane manifestând împotriva modului în care postul de radio a descris protestele, considerat „fake news”.

Organizatorii planifică o serie de proteste în următoarele săptămâni, inclusiv marşuri masive, o grevă şi boicotarea orelor la universităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe