Hong Kong: Poliţia arestează 29 de persoane după ciocniri în timpul nopţii

Protestele continuă în Hong Kong
Protestele continuă în Hong Kong (May James/HKFP)

Poliţia din Hong Kong a declarat, duminică, faptul că a arestat 29 de persoane după confruntări nocturne cu protestatarii pro-democraţie.

În timpul serii şi nopţii de sâmbătă, trupele anti-revoltă au lansat gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii antiguvernamentali, mai multe proteste fiind programate duminică.

Sâmbătă, în cartierul industrial Kwun Tong, activiştii au aruncat coctailuri Molotov şi cărămizi către cordoanele de poliţie, pe care le acuză de brutalităţi. Patru staţii de metrou au fost închise din cauza protestelor.

Incidentele de ieri au fost primele în care Poliţia a reluat folosirea gazelor lacrimogene în ultimele şapte zile.

Protestele au fost declanşate de un proiect legislativ impus de regimul comunist de la Beijing, care permitea extrădarea suspecţilor care locuiesc în Hong Kong, în China, pentru a fi judecaţi în tribunale chineze care sunt controlate de Partid.

În prezent, China nu poate obţine extrădarea suspecţilor din Hong Kong, cu excepţia zonei gării căzute sub jurisdicţie chineză prin maşinaţiuni legislative. Astfel că aparatul de securitate comunist recurge la răpiri pentru a aduce dizidenţii refugiaţi în Hong Kong în faţa tribunalelor comuniste.

Noua propunere legislativă a Chinei scurtcircuitează complet sistemul de justiţie hongkonghez, fiind o breşă importantă în principiul "o ţară, două sisteme", pe care Beijingul a promis să-l respecte la preluarea coloniei de la britanici.

Sâmbătă, China l-a eliberat pe Simon Cheng - un angajat al consulatului britanic, dispărut în condiţii suspecte, şi apărut în custodia regimului comunist. China l-a acuzat pe Cheng că a solicitat servicii unei prostituate, pentru ca mai apoi să schimbe motivul arestării spunând că funcţionarul a omis să respecte "măsurile de securitate", fără să ofere detalii despre ce este vorba. Detenţia lui Cheng a adus presiuni din partea Marii Britanii şi a tensionat şi mai mult populaţia oraşului.