Hong Kong - noi violenţe de stradă. Negocieri programate marţi


Un activist pro-democraţie stă în faţa complexului guvernamental din Districtul Central al Hong Kong-ului, 9 octombrie 2014.
Un activist pro-democraţie stă în faţa complexului guvernamental din Districtul Central al Hong Kong-ului, 9 octombrie 2014. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)

Ciocnirile violente de pe străzile Hong Kong-ului s-au reluat duminică noapte pentru a doua zi consecutiv, adâncind opoziţia dintre un guvern cu opţiuni limitate şi o mişcare pro-democraţie tot mai dispusă să confrunte poliţia.

Cea mai gravă criză politică din Hong Kong de la trecerea oraşului de sub conducerea Marii Britanii către China, în 1997, a ajuns în cea de-a patra săptămână, fără să dea semne ale vreunui compromis în ciuda discuţiilor de două ore programate marţi între guvern şi liderii studenţilor protestatari.

Regimul comunist de la Beijing a semnalat prin intermediul liderilor din Hong Kong că nu este dipus să retragă decizia din august refuzând o democraţie cu drepturile depline, aşa cum solicită protestatarii, pe baza promisiunilor făcute Marii Britanii la preluarea oraşului.

”Fără vreun progres cât de cât la discuţiile de două ore de marţi, mă tem că vom vedea cum confruntarea se înrăutăţeşte şi devine violentă”, a declarat Sonny Lo, un profesor din cadrul Institului de Educaţie din Hong Kong.

”Am putea intra într-o etapă nouă şi mult mai problematică. Sper că guvernul a pregătit unele compromisuri, deoarece lucrurile ar putea deveni foarte dificile”.

Cei 28.000 de poliţişti ai oraşului depun eforturi pentru a restrânge mişcarea condusă de studenţi, care nu a arătat niciun semn că s-ar stinge în ciuda celor trei săptămâni de confruntări.

Sute de ofiţeri de poliţie au lovit un zid de umbrele pe care protestatarii l-au ridicat pentru a respinge spray-urile lacrimogene ale poliţiei. Protestatarii au început ţipe şi să insulte, iar poliţia a atacat cu scuturile de revoltă, forţându-i pe protestatari să se retragă.

Un activist îmbrăcat cu un tricou alb şi purtând ochelari de protecţie a fost lovit de o serie de bastoane, spărgându-i capul. Câţiva protestatari au fost reţinuţi. Camioanele dotate cu tunuri de apă ale pompierilor erau staţionate în apropiere dar nu au fost folosite.

Conflictele de duminică au erupt la numai câteva ore după ce liderul pro-Beijing al oraşului, Leung Chun-ying, a cerut desfăşurarea discuţiilor în ziua de marţi. Negocierile dintre cele două tabere vor fi difuzate live.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe