Hong Kong: Mii de profesori ies în stradă pentru a susţine protestele pro-democraţie

Protest pro-democraţie în Hong Kong, 17 augut 2019
Protest pro-democraţie în Hong Kong, 17 augut 2019 (Screenshot)

Mii de profesori, conduşi de liderii sindicatului lor din Hong Kong, au mărşăluit prin ploaie torenţială pentru a-i susţine sâmbătă pe manifestanţii pro-democraţie, potrivit Deutsche Welle.

Grupul s-a îndreptat apoi spre sediul guvernului, unde au legat panglici albe de a un gard metalic în apropierea clădirii. Grupul cere anchetarea utilizării violenţei de către poliţie în ultimele săptămâni şi demisia lui Carrie Lam, lidera Executivului fostei colonii britanice.

Începând cu luna iunie, Lam a fost presată să retragă în întregime – şi nu numai să suspende - un proiect de lege care ar permite extrădarea suspecţilor din Hong Kong în China continentală pentru a fi judecaţi în tribunale controlate de Partidul Comunist Chinez.

La un miting pro-Beijing, în zona Kowloon, vorbitorii au acuzat manifestanţii pro-democraţie de tulburarea armoniei oraşului, care a fost returnat de britanici Chinei comuniste în 1997, Beijingul angajându-se să respecte formula „o ţară, două sisteme”, care permite Hong Kong-ului să se bucure de drepturi şi libertăţi nepermise în China continentală.

Sâmbătă au avut loc proteste în oraşele australiene Melbourne şi Sydney, în care au fost implicaţi sute de simpatizanţi ai regimului comunist din Beijing, precum şi proteste la care au participat susţinători ai democraţiei în Hong Kong, inclusiv tibetani şi uiguri.

În oraşul chinez Shenzhen, situat la graniţa cu Hong Kong, poliţia paramilitară a Chinei a fost văzută efectuând exerciţii de pregătire, alimentând speculaţiile că ar putea fi trimisă să suprime protestele din oraşul semiautonom.

Totuşi, poliţia din Hong Kong insistă că forţele locale gestionează situaţia.

Sâmbătă noaptea (ora Hong Kong-ului), o unitate a poliţiei a intimidat cu bastoane şi scuturi un grup de manifestanţi care au aruncat cu ouă şi au folosit lasere în faţa unei secţii de poliţie în districtul Mong Kok.

Pentru duminică, Frontul Drepturilor Umane şi Civile din Hong Kong – mişcarea din spatele mitingurilor din iunie şi iulie – a anunţat un protest „raţional, paşnic” în Parcul Victoria al oraşului.

Protestele – deşi iniţial au izbucnit din cauza proiectului de lege împotriva extrădărilor – s-au transformat într-o mişcare mai amplă care cere o democraţie mai mare pentru Hong Kong.

De asemenea, manifestanţii au acuzat forţa excesivă folosită de poliţia oraşului, care a încercat să înăbuşe protestele cu gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc trase de la mică distanţă, efectuând şi numeroase arestări. Violenţele s-au amplificat rapid în ultimele săptămâni, multe proteste degenerând în ciocniri între manifestanţi şi poliţie, care a arestat aproximativ 600 de persoane începând cu luna iunie, cei mai tineri având vârsta de 13 ani.

În 21 iulie, un grup de bărbaţi îmbrăcaţi cu tricouri albe, înarmaţi cu bastoane şi ţevi/bâte şi suspectaţi că ar fi membri ai triadelor locale, au atacat manifestanţi anti-guvernamentali şi pasageri la gara din Yuen Long, un cartier al Hong Kong-ului. În urma atacului, 45 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Reacţia întârziată a poliţiei şi imaginile filmate de trecători în care pot fi văzuţi poliţişti interacţionând cu presupuşi atacatori, fără a face însă vreo arestare, au generat ample speculaţii privind eventualele legături dintre forţele de ordine şi triade în scopul atacării manifestanţilor. Partidul Comunist de la Beijing are o istorie de relaţii cu triadele din Hong Kong.