Holograme Wifi: pot vedea prin pereţi şi cartografia interiorul unei clădiri în "20 până la 30 de secunde"

Marea majoritate a oamenilor nu acordă multă atenţie ruterelor wifi din casă. Este o tehnologie "inofensivă" pe care o acceptăm şi nu ne gândim cu adevărat la ea decât dacă nu funcţionează. Cu toate acestea, Wifi-ul are efecte secundare greu de bănuit.
Ruter Wifi
Ruter Wifi (Getty Images)

Ca multe frecvenţe din spectrul electromagnetic, radiaţia emisă de un banal ruter wifi, pe lângă efectul dăunător asupra organismelor vii, poate penetra pereţii, ceea ce face ca Wifi să fie o tehnologie bună pentru conectarea dispozitivelor noastre electronice la internet.

Dar Wifi-ul poate fi, de asemenea, folosit pentru a catrografia de departe fiecare obiect din casa dvs. Acest lucru se datorează faptului că o parte din semnal va fi reflectat de obiecte şi ziduri şi nu va treace prin ele. Această proprietate a dus la crearea de dispozitive care pot primi aceste semnale de reflexie (bouncing) şi permit cartografierea întregii case.

Această tehnologie a fost pusă în funcţiune de câţiva ani, dar până acum era destul de rudimentară. Recent, cercetătorii din Germania au ridicat-o la un nivel complet superior.

Cercetătorii germani au găsit o modalitate de a exploata această proprietate pentru a face holograme, sau fotografii 3D, a obiectelor din interiorul unei încăperi - din afară.

"Dacă există o ceaşcă de cafea pe o masă, puteţi vedea că există ceva, dar nu i-aţi putea vedea forma", spune Philipp Holl, un student la Universitatea Tehnică din München. "Dar ai putea să vezi forma unei persoane sau a unui câine pe o canapea. Orice obiect care are dimensiuni mai mari de 4 centimetri".

Holl spune că metoda sa utilizează doar două antene care pot recepţiona semnale Wifi într-o anumită zonă, iar antenele pot fi la fel de mici ca şi cele pe care le aveţi într-un smartphone. O antenă ar trebui să fie un punct de referinţă staţionar, în timp ce celălalt se deplasează. Pe măsură ce se mişcă, semnalele sunt introduse într-un computer pentru a crea mai multe imagini 2D, pe care software-ul lui Holl le poate stoca împreună pentru a forma o singură hologramă 3D.

Aşa cum se întâmplă de multe ori atunci când o companie sau un inventator vine cu o idee care ar putea avea aplicaţii militare sau de supraveghere, Holl subliniază modul în care tehnologia sa ar putea fi folosită pentru a "salva vieţi".

Dar, deşi ne este greu să înţelegem cum se pot salva vieţi cu această tehnologie, ne este extrem de uşor să înţelegem cum se poate spiona cu ea.

"Probabil că aţi putea folosi o dronă pentru a cartografia interiorul unei clădiri întregi în 20-30 de secunde", susţine studentul.

Dacă este folosită de guvern, această metodă ar putea să capteze câteva semnale Wifi din casa dvs. şi să dea autorităţilor o imagine holografică detaliată 3D a fiecărui obiect semnificativ din spatele zidurilor dvs, inclusiv a dvs. Nu sună prea greu. Este de presupus că toţi ar avea nevoie de câteva antene mici, dintre care unul ar fi ataşat unui device quadcopter (o dronă care se plimbă prin apropiere) şi software-ului potrivit.