Hodorkovski: regimul din Rusia va fi distrus

Mihail Hodorkovski, pe vremuri cel mai bogat om din Rusia, proaspăt eliberat de Vladimir Putin, ţinând o conferinţă de presă în Donetsk, Ucraina, 27 aprilie 2014.
Mihail Hodorkovski, pe vremuri cel mai bogat om din Rusia, proaspăt eliberat de Vladimir Putin, ţinând o conferinţă de presă în Donetsk, Ucraina, 27 aprilie 2014. (Brendan Hoffman/Getty Images)

Mihail Hodorkovski, oligarhul rus jefuit de libertate şi de o companie petrolieră de miliarde de dolari în timpul mandatului lui Vladimir Putin, crede că Rusia se apropie de o criză economică care ar putea provoca o revoltă de amploare, relatează Al-Jazeera.

Hodorkovski, fondator al companiei petroliere Yukos si pe vremuri ce mai bogat om din Rusia, i-a atras atenţia lui Putin atunci când a început să sprijine democraţia şi să submineze autoritatea liderilor de la Kremlin.

Intrat în vizorul personal al lui Putin, lui Hodorkovski i s-a intentat un proces politic, fiind găsit vinovat. Yukos a fost desfiinţată şi vândută de bucăţi, cu complicitatea unor firme europene, grupului de apropiaţi ai Kremlinului, cunoscut sub numele de siloviki.

Cu timpul poziţia fermă a lui Hodorkovski închis în Siberia a căpătat tot mai multă popularitate, pe sălile de la Kremlin putându-se auzi din ce în ce mai des părerea ca magnatul "a suferit destul". În final, Putin l-a graţiat, folosind exact aceste cuvinte pentru a-şi justifica actul de clemenţă dinaintea Jocurilor Olimpice de la Soci.

În prezent Hodorkovski trăieşte în Elveţia, de unde încearcă să coordoneze opoziţia rusă prin platforma sa, Open Russia.

Într-un interviu în exclusivitate acordat pentru Al Jazeera, Hodorkovski a discutat despre confruntarea din Ucraina, criza economică din Rusia şi despre răspunsul Occidentului faţă de politica preşedintelui rus Vladimir Putin.

Printre ideile subliniate, Hodorkovski a arătat că tensiunile din interiorul Rusiei, care au fost sporite odată cu agresiunea externă lansată de Putin, vor duce ţara aproape de o nouă revoluţie.

”Cel mai mare regret al meu este că Putin a păşit pe o cale fără întoarcere. Ca rezultat... regimul din Rusia va fi distrus. Ce fel de pierderi va aduce asta Rusiei şi întregii lumi rămâne încă să vedem” - Hodorkovski.

”Agresiunea lui Putin în exteriorul Rusiei creează o situaţie în ţară determinând o creştere a şovinismului naţionalist, iar asta aduce lucruri într-o stare de criză. Văzând că popularitatea sa scade în Rusia şi văzând numărul tot mai mare al şoviniştilor naţionalişti, Putin încearcă să le preia agenda, pentru el însuşi, printr-o agresiune externă”, a declarat acesta.

Liderul rus mai susţine că Occidentul nu îl subestimează pe Putin, ci îl supraestimează, deoarece îl compară cu liderii actuali din ţările lor. Însă în final, regimul lui Putin va fi distrus, cu mari daune atât pentru Rusia cât şi pentru restul lumii.

”Cel mai mare regret al meu este că a păşit pe o cale fără întoarcere. Ca rezultat... regimul din Rusia va fi distrus. Ce fel de pierderi va aduce asta Rusiei şi întregii lumi rămâne încă să vedem”, a adăugat Hodorkovski.

Întrebat cum îi poate convinge pe ruşi să-l sprijine, Hodorkovski crede că Rusia îşi poate reveni numai prin compromis – o idee pe care el o susţine şi pe care o promovează ca lider al opoziţiei ruse.