Hodorkovski: Confruntarea lui Putin cu Vestul este “absolut artificială”

Mihail Hodorkovssky în Washington, 17 iunie 2015
Mihail Hodorkovssky în Washington, 17 iunie 2015 (JIM WATSON/AFP/Getty Images)

Confruntarea preşedintelui rus Vladimir Putin cu Vestul este “artificială” şi îndreptată către protejarea elitei aflate la conducerea Rusiei şi către distragerea atenţiei de la un sistem corupt, a declarat miercuri un fost magnat rus al petrolului, conform Business Insider.

“Confruntarea curentă cu Vestul este absolut artificială. Răcirea relaţiilor a fost inspirată de elita rusă care doreşte să rămână la putere”, a declarat Mihail Hodorkovski pentru think tank-ul Atlantic Council.

Hodorkovski, cândva cel mai bogat om din Rusia, a declarat că “ei [elita] au nevoie disperată de imaginea unui inamic care va distrage atenţia populaţiei de la corupţia şi ineficienţa care există în sânul puterii.”

Imperiul lui Hodorkovski, care a inclus fosta companie petrolieră rusească Yukos, a produs mai mult ţiţei decât Qatarul înainte ca fostul magnat să intre în conflict cu Putin şi să fie întemniţat pentru fraudă şi evaziune fiscală. Liderul de la Kremlin l-a graţiat în decembrie 2013.

Hodorkovski, care este unul dintre cei mai puternici critici ai lui Putin, locuieşte în prezent în Elveţia.

“Din păcate, nu poate fi vorba de niciun fel de reabordare strategică nouă atâta timp cât Putin rămâne la putere”, a declarat fostul magnat al petrolului. “În Rusia, a fost construit un astfel de sistem în cadrul căruia orice decizie poate fi schimbată brusc la dorinţa unei singure persoane, care nu este controlată de niciun fel de mecanisme politice interne.”

Întrebat dacă ar candida pentru funcţia de preşedinte al Rusiei, Hodorkovski a declarat că nu doreşte să piardă timpul cu întrebări care nu au în prezent nicio valoare practică.

Dar, a adăugat el, “mai devreme sau mai târziu” va avea loc o schimbare de putere în Rusia şi Occidentul ar trebui să fie pregătit să ajute Rusia să se reintegreze în sistemul global, adaugă Business Insider.

Acea reintegrare ar putea avea loc prin acceptarea Rusiei în sânul NATO şi al Uniunii Europene.

Hodorkovski a mai declarat că ar fi interesul lui Putin să “îngheţe” conflictul din estul Ucrainei şi a avertizat Washingtonul în privinţa livrării de arme către Ucraina, adăugând că majoritatea ruşilor deja consideră că acest conflict are loc între Rusia şi SUA.

“Apoi mai rămâne întrebarea dacă SUA este pregătită să intre într-un conflict şi să-l câştige deoarece, dacă nu este pregătită pentru aceasta, atunci acest lucru va fi interpretat ca o înfrângere a Americii”, a concluzionat Hodorkovski.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.