Hodorkovski condamnat în absenţă. Rusia emite un mandat internaţional de arestare pe numele său

Mihail Hodorkovski, fostul şef al companiei petroliere Yukos, a fost condamnat în absenţă.Totodată, a fost emis un mandat de arestare internaţional pe numele său, a raportat miercuri agenţia de ştiri Interfax, citându-l pe Vladimir Markin, purtătorul de cuvânt al Comitetului rus pentru Investigaţii.


Mihail Hodorkovski, un fost magnat al petrolului şi cândva cel mai bogat om din Rusia.
Mihail Hodorkovski, un fost magnat al petrolului şi cândva cel mai bogat om din Rusia. (Brendan Hoffman/Getty Images)

La începutul acestei luni, Hodorkovski a fost acuzat în absenţă pentru organizarea a două crime şi pentru tentativă de omor în cazul altor 4 persoane.

Conform Comitetului rus de Investigaţii, Hodorkovski a ordonat, în 1998, subordonaţilor săi, incluzându-i pe Leonid Nevzlin şi Alexei Pichugin, să organizeze uciderea lui Vladimir Petuhov, primarul oraşului siberian petrolier Nefteiugansk.

De asemenea, Hodorkovski a fost acuzat de plănuirea unui atac împotriva omului de afaceri Evgheni Ribin, care s-a soldat cu moartea bodyguardului acestuia.

“Este absolut clar [pentru Comitetul de Investigaţii] că aceste crime au fost comise pentru atingerea unor scopuri de natură mercenară”, a precizat Markin, fiind citat de agenţia de ştiri Interfax.

Uciderea lui Petuhov a fost legată de cererile acestuia ca Yukos să returneze taxele ascunse de stat, a declarat Markin, în timp ce atacul asupra lui Ribin a avut legătură cu cererile acestuia de a fi compensat pentru pagubele provocate de presupusele activităţi ilegale ale fostei companii Yukos.

Conform purtătoarei de cuvânt a lui Hodorkovski, Kulle Pispanen, fostul magnat al petrolului consideră acuzaţiile ca fiind nefondate.

Hodorkovski, care locuieşte acum în exil în Elveţia, a petrecut peste 10 ani în spatele gratiilor pentru presupusă evaziune fiscală, într-un caz considerat în mare parte ca fiind motivat politic. În plus, Yukos a fost naţionalizată, majoritatea activelor sale fiind predate producătorului rus de petrol Rosneft.

Fostul magnat al petrolului a fost graţiat de preşedintele rus Vladimir Putin în decembrie 2013. De atunci, Hodorkovski a fost un critic vocal al Kremlinului,