Hodorkovski ar putea fi plasat pe lista internaţională a Interpolului

Lupta fostului magnat rus al petrolului Mihail Hodorkovski cu Moscova, s-ar putea amplifica dacă Interpolul va da curs unei cereri din partea Rusiei şi îl va include pe lista internaţională de persoane căutate, în legătură cu două crime. Fostul şef al companiei Yukos neagă acuzaţiile, susţinând că sunt motivate politic.
Mihail Hodorkovski.
Mihail Hodorkovski. (Captură Foto)

Interpolul ar putea să îşi reconsidere refuzul de a-l plasa pe fostul magnat rus al petrolului Mihail Hodorkovski pe lista internaţională a persoanelor căutate dacă Rusia va furniza materiale suplimentare în privinţa cazului, a declarat Alexander Kurennoi, reprezentant al Procurorului General al Rusiei, într-un interviu cu agenţia de ştiri Interfax.

Potrivit lui Kurennoi, problema a fost discutată în cadrul unei întâlniri a Grupului de Lucru al Interpolului, la care au participat reprezentanţii departamentului.

Luni, o sursă neidentificată a declarat pentru Interfax că Interpolul a cerut Rusiei materiale suplimentare în ceea ce priveşte cazul Hodorkovski. Partea rusă a asigurat Interpolul că documentele cerute vor fi trimise în curând Franţei.

Purtătoarea de cuvânt a lui Hodorkovski, Kulle Pispanen, a declarat că raportul media care se referă la Interpol este un atac informaţional.

“Nu cunosc aceste surse. Pare să fie vorba de o farsă sau un atac verbal ostil din partea Comitetului [rus de] Investigaţii”, a declarat ea luni într-un interviu la postul de radio Govorit Moskva. În luna februarie, Interpolul a refuzat cererea Rusiei de a-l plasa pe Hodorkovski pe lista internaţională de persoane căutate în legătură cu uciderea lui Vladimir Petuhov, primarul oraşului petrolier siberian Nefteiugansk. Interpolul a considerat că judecarea lui Hodorkovski este motivată politic.

Hodorkovski, fost director general al Yukos şi cândva cel mai bogat om din Rusia, a stat mai mult de un deceniu în închisoare pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi fraudă - deşi analiştii susţin că procesele au fost intentate pe motive politice. El a fost eliberat în 2013 după ce preşedintele rus Vladimir Putin l-a graţiat cu câteva luni înainte de expirarea pedepsei.

În decembrie 2015, Hodorkovski, care s-a mutat în străinătate după eliberarea din închisoare, a fost acuzat în absenţă de organizarea a două crime, inclusiv uciderea în 1998 a lui Petuhov.

Ulterior, în aceeaşi lună, un tribunal rus a emis mandat de arestare în absenţă şi l-a declarat persoană căutată pe plan internaţional.

Hodorkovski neagă acuzaţiile, susţinând că urmărirea penală este motivată politic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe