Hitler, socialismul si agenda rasiala — Partea a II-a

Sir Francis Galton, unul dintre pionierii ingineriei sociale.
Sir Francis Galton, unul dintre pionierii ingineriei sociale. (Public domain)

In acele vremuri, Sir Francis Galton, desi nu atat de celebru precum varul sau, Charles Darwin, era inseparabil ca nume de acesta. De fapt, ideile sale au cuprins lumea politica si stiintifica atat de mult incat el era in fiecare masura la fel de instrumental in ideile revolutionare ale ingineriei sociale, daca nu mai mult decat oricine din perioada respectiva.

In timp ce Karl Marx a conturat conceptul "materialismului dialectic”, conform caruia toate vietatile au venit pe lume printr-o lupta, Darwin a mers mai departe, si a sustinut in teoriile sale ca toate vietatile sunt rezultatul unei lupte a speciilor. Totusi Galton a venit cu o alta teorie.

Cum am spus si mai devreme, Darwin nu a fost primul om de stiinta care a scris teorii despre evolutie. De fapt, la 1800, Johann Wolfgang von Goethe este probabil primul cugetator "modern” care a dezvoltat o teorie a evolutiei organice. Oricum, ceea ce a facut ca gandirea lui Darwin sa fie diferita, a fost conceptul "selectiei naturale”. Pentru multi, rezolva o problema fundamentala in planificarea ingineriei sociale.

Citind teoriile lui Darwin despre "selectia naturala”, Galton a fost incantat si a mers mai departe cu teoretizarea conceptului. Condus de ideea de lupta sau "competitie a speciilor”, a crezut totul si toate cunostintele din perioada respectiva au indicat un raspuns simplu si evident; ca nu este doar o lupta a speciilor, ci o "lupta a raselor”.

Da, pentru prima data cineva chiar a afirmat ca nu "toti oamenii sunt egali”, ci rasa umana a fost pana la urma divizata in sub-specii mai evoluate si mai putin evoluate care fie se vor adauga la viitorul omenirii, fie il vor pune in pericol prin competitia fara rost pe resurse.

In 1869, la 10 ani dupa prima carte a lui Darwin, Galton a dat nastere la o "noua stiinta”, dupa cum a spus in cartea sa "Cercetarea aptitudinii umane si a dezvoltarii ei”. In carte, el a dat nastere pentru prima data termenului de "eugenie”. Preluat de la greci, cuvantul eugenie deriva din cuvantul eu (bun sau bine) si sufixul —gen (nascut). Pentru unii, termenul "bine-crescut” suna la fel si isi are originea in acelasi loc.

Scopul eugeniei, a spus Galton, "Este studiul Agentiilor sub controlul social care imbunatatesc sau deterioreaza calitatile rasiale ale generatiilor viitoare fie fizic, fie mental”.

Asadar, aceasta incercare de a imbunatati "generatiile viitoare” cu ajutorul "controlului social” prin deteriorarea sau imbunatatirea "calitatilor rasiale” a oamenilor a dus la o metoda de masurare ce a fost numita "biometrie”.

Biometria s-a straduit sa creeze un tipar socio-fizic pentru aceasta metoda de imbunatatire a speciei umane unde se masura inteligenta si se cautau stramosii rasiali, urmele de boli ereditare si sanatatea mentala.

Inainte de a trece mai departe, sa luam in discutie acest lucru. Cand sunt aduse in discutie chestiuni rasiale si cele care promoveaza separarea lor, deseori oamenii presupun ca instigatorii sunt pur si simplu ignoranti si persoane needucate care nu stiu mai mult.

Totusi, ganditi-va la acest lucru: Galton a fost un om de stiinta respectat, un spirit universal victorian, antropolog, eugenist, explorator tropical, geograf, inventator, meteorolog, proto-genitician, creatorul psiho-metricii si statistician, cu foarte multe contributii in domeniul judiciar, precum procesul amprentarii, si asa mai departe. A fost numit cavaler in 1909. Ca si copil minune a fost extrem de avansat si mai tarziu s-a spus ca avea un coeficient de inteligenta de 190. Ii sunt atribuite peste 340 de lucrari si carti.

Multi sunt uluiti cand citesc aceste informatii despre eugenie … da, suna precum o practica obisnuita a Germaniei naziste in anii 1930 si 1940. Totusi nu este asa. Acest lucru se intampla cu 65 de ani mai devreme. Desi Marx si Engels, precum si multi alti socialisti, au primit cu entuziasm aceasta credinta la momentul respectiv, totusi socialistii moderni nu vor sa accepte aceste origini.

La inceput, eugenia a fost controversata. Totusi, un prieten al familiei si un sustinator a lui Darwin si a lui Galton, T. H. Huxley, cunoscut ca buldogul lor, a devenit cel mai influent sustinator al teoriei si a promovat-o in universitati si cercuri stiintifice din intreaga lume.

Familiile Galton, Darwin, Huxley si Edgewood au fost atat de convinsi de sanatatea eugeniei incat s-au supus unui experiment social unde "cele patru familii se vor reproduce numai intre ele”.

Ei au prezis ca efortul lor va produce in scurt timp o rasa de "superoameni” cu cele mai elitiste trasaturi ale omenirii. Totusi s-au inselat si a fost un dezastru. In cadrul celei de-a doua generatii, experimentul a luat-o razna producand copii nascuti morti, retardati mintal si deformati fizic.

Destul de interesant totusi, aceasta poveste despre care s-a vorbit mult nu i-a oprit in niciun fel pe partizanii zelosi sa adere la aceasta pseudo-stiinta si s-au agatat de ea cu o fervoare religioasa.

Multe universitati au imbratisat conceptul cu toata inima si, una cate una, institutiile prestigioase din lumea vestica au adoptat studiile eugeniei in curricula lor. Curand, subiectul a fost transformat intr-un studiu creditat pana aproape de sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.

Faza a doua

A doua etapa in dezvoltarea miscarii eugenice s-a intins din 1905 pana in 1932, cand subiectul a intrat in perioada de glorie.

In anii ce au urmat, o furtuna de sustinere a cuprins lumea cu o succesiune de evenimente importante care au fost in acord total sau rezonau cu idealurile socialiste ale societatii planificate, folosind eugenia ca ghid pentru cetateni.

Cronologia dezvoltarii eugeniei

1898 — Suedia: Partidul Social Democrat, al doilea ca sfera de influenta dupa partidul Nazist din Germania, ce a preluat marxismul ortodox si modelele lui Galton ca puncte de reper, a supravietuit pana in 1975.

1901 — Marea Britanie: H. G. Wells, autorul Razboiului Lumilor, a scris Anticipatiile, un viitor pro-eugenic controlat stiintific.

1903 - Marea Britanie: George Bernard Shaw, autor dramatic, romancier si socialist declarat a scris "Oameni si Super-oameni” sustinand o super-rasa umana produsa cu ajutorul eugeniei.

1904 — SUA: Charles Davenport pune bazele "Cold Spring Harbor Research Facility” in New York, infiintat cu ajutorul donatiilor din partea celor mai bogate familii din lume, inclusiv John D. Rockefeller, Andrew Carnegie si familia Harriman, pentru intreprinderea studiilor eugenice si a experimentelor pe oameni.

1907 — SUA: Primele legi despre sterilizare au fost date de presedintele Woodrow Wilson, care a sterilizat fortat persoanele nedorite precum cei bolnavi mintal, cei cu punctaj scazut la teste, criminalii si persoanele violente si chiar a interzis cresterea bebelusilor cu malformatii. In final, in timp ce practica a castigat popularitate, lista victimelor crestea si legea sterilizarii a fost implementata in 34 de state si a persecutat peste 50.000 de cetateni americani.

Europa si Australia

Legi asemanatoare erau deja adoptate de catre Marea Britanie, Australia, Canada si Europa.

1910 — SUA: A fost stabilit "Biroul de inregistrari eugenice in Statele Unite”, unde se prelevau mostre de tesut de la americani care nu banuiau nimic si erau administrate injectii, precum si terapie experimentala cu radiatii pe copii si pe femei insarcinate, deseori terminandu-se cu moartea.

1911 — Germania: Fundatia Rockefeller a sustinut cu bani "Institutul Kaiser Wilhelm” care mai tarziu a devenit o sursa fundamentala de bani si influenta in Partidul National Socialist al Muncitorilor (Nazisti).

1916 — SUA: Madison Conrad, un avocat american, antropolog si eugenist a scris cartea Aparitiei rasei ariene, un impuls al miscarii socialiste pe care, mai tarziu, Adolf Hitler a numit-o "Biblia” lui.

1916 — SUA: Margret Sanger, o feminista si o eugenista cu inclinatie spre controlul populatiei si o tovarasa a lui H.G.Wells, si-a deschis prima clinica de control al nasterii, care mai tarziu a devenit cunoscuta sub numele de "Natalitate controlata”, finantata de fundatia Rockefeller.

Infiintarea Conferintei Internationale despre Eugenie

In anii ce au urmat, Conferinta Internationala despre Eugenie s-a bucurat de o popularitate enorma si a devenit validarea publica a teoriilor sale. Destul de interesant, un moment de sustinere din partea tarilor non-occidentalizate incepea asa cum se vede mai jos:

1912 — Londra: Prima Conferinta Internationala despre Eugenie cu participanti din jurul lumii, condusa de Major Leonard Darwin, fiul lui Charles Darwin. Evenimentul i-a fost dedicat lui Sir Francis Galton. Printre participanti s-au numarat socialisti precum: George Bernard Shaw, liderul Partidului Social Democrat englez, Sydney Webb si din Canada, Tommy Douglas. De asemenea, in public s-au mai aflat lideri importanti precum: H. G. Wells, presedintele Woodrow Wilson, presedintele Theodore Roosevelt, Emile Zola, John Maynard Keynes, William Keith Kellogg, Margaret Sanger, prim-ministrul Angliei Sir Winston Churchill, Sidney Webb, si multi altii.

1921 — New York: A doua Conferinta Internationala despre Eugenie, a fost condusa de Alexander Graham Bell, inventatorul, precum si alti noi participanti din America Latina (Mexic, Cuba, Venezuela, San Salvador, Uruguai), Asia (Japonia, India, Siam). Subiectul principal de discutie a fost eliminarea celor "nepotriviti” in societatile concurente.

1932 — New York: A treia Conferinta Internationala despre Eugenie a fost condusa de catre Charles Davenport, fondatorul Cold Spring Harbor Research Facility. Majoritatea participantilor erau gata de actiune si se simtea atmosfera "Implementarii”.

In lunile ce au urmat, fundatia Rockefeller a finantat un summit al cooperarii dintre eugenistii americani si cei germani si l-a trimis pe Charles Davenport la Institutul Kaiser Wilhelm, din Gemania, impreuna cu alti doi colegi.

Subiectul era o problema prezentata de eugenisti, dar nu reprezenta nimic nou pentru germani. De fapt, era raspandita in partidul de la conducerea Germaniei si o credinta predominanta printre toti socialistii europeni, inclusiv printre comunisti. Totusi, doar Partidul National Socialist al Muncitorilor sau Nazistii au fost gata sa implementeze "solutia finala”.

"In Europa centrala doar germanii, ungurii si polonezii sunt socotiti ca purtatori ai progresului. Restul trebuie sa dispara. Misiunea suprema a tuturor celorlalte rase si popoare, mari si mici, este sa piara in holocaustul revolutionar” — Karl Marx, 1849.

alte articole din secțiunea Opinii