Hillary Clinton somată să răspundă la întrebări suplimentare privind serverul ei privat de e-mail

Fostul secretar de stat al SUA, Hillary Clinton.
Fostul secretar de stat al SUA, Hillary Clinton. (Getty Images)

Un judecător federal i-a cerut lui Hillary Clinton să răspundă la întrebări suplimentare, sub jurământ, cu privire la serverul ei privat de e-mail, potrivit publicaţiei Zero Hedge.

După o audiere la tribunal ce a avut loc săptămâna trecută, judecătorul Emmet G. Sullivan (care judecă de asemenea cazul fostului consilier pentru securitate naţională Michael Flynn), a decis că Hillary Clinton are la dispoziţie 30 de zile pentru a răspunde la două întrebări suplimentare legate de controversatul său server privat de e-mail, în cadrul unui proces intentat de Judicial Watch.

Hillary trebuie să răspundă la următoarele întrebări în 17 decembrie:

- descrieţi crearea sistemului clintoemail.com, inclusiv cine a decis să fie creat sistemul, data la care s-a decis să se creeze, motivul pentru care a fost creat, cine l-a creat şi când a devenit operaţional.

- în timpul apariţiei dumneavoastră în 22 octombrie 2015 în faţa Comisiei pentru Benghazi din cadrul Camerei Reprezentanţilor, aţi declarat că 90-95% dintre e-mail-urile dumneavoastră “s-au aflat în sistemul statului” şi “în cazul în care ar fi dorit să le vadă, ei cu siguranţă ar fi putut să facă acest lucru”. Identificaţi cd stă la baza acestei declaraţii, inclusiv toate faptele pe care v-aţi bazat vizând acea declaraţie, cum şi când aţi devenit conştientă de aceste fapte sau dacă aţi luat la cunoştinţă prin intermediul unei alte persoane identificaţi cine este acea persoană.

Sullivan a respins invocarea de către Clinton a privilegiului dintre avocat şi client cu privire la întrebarea legată de e-mail-urile în “sistemul statului”. Totuşi, el i-a oferit lui Clinton câteva avantaje:

Potrivit Judicial Watch: “Tribunalul a refuzat cererile făcute de Judicial Watch şi mass mediei de a desigila înregistrările video cu depoziţiile lui Huma Abedin, Cheryl Mills şi a altor oficiali ai Departamentului de Stat condus de Clinton. Şi a susţinut obiecţiile lui Clinton privind întrebarea de ce a refuzat să nu mai folosească Blackberry-ul ei în ciuda avertizărilor primite de la personalul de securitate al Departamentului de Stat. Avocaţi din Departamentul de Justiţie pentru Departamentul de Stat au apărat refuzul lui Clinton de a răspunde la anumite întrebări şi au pledat pentru continuarea menţinerii secrete a depoziţiilor filmate”.

Decizia de săptămâna trecută reprezintă cea mai recentă evoluţie într-un proces intentat de Judicial Watch pe baza legii FOIA (Legea privind Libertatea Informaţiei) care o vizează pe Huma Abedin, fost adjunct al şefului de personal al lui Clinton. Cazul urmăreşte să obţină dosare care atestă faptul că Abedin a fost autorizată să caute un loc de muncă în afara Departamentului de Stat în timp ce era angajata acestuia.

“Un tribunal federal i-a ordonat lui Hillary Clinton să răspundă la întrebări suplimentare privind sistemul său ilegal de e-mail – lucru care este o veste bună”, a precizat Tom Fitton, preşedinte al Judicial Watch. “Este ruşinos faptul că avocaţii Judicial Watch trebuie să continue să se lupte cu Departamentele de Stat şi de Justiţie, care încă o apără pe Hillary Clinton, pentru a obţine răspunsuri esenţiale la întrebările noastre legate de comportamentul eronat al lui Clinton cu privire la e-mail-uri”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe