Hilary Swank va dona banii de la Kadirov

Presedintele pro-Kremlin al Ceceniei, Ramzan Kadirov
Presedintele pro-Kremlin al Ceceniei, Ramzan Kadirov (KAZBEK BASAYEV / AFP / Getty Images)

Dupa ce a participat la petrecerea zilei de nastere a presedintelui cecen Ramzan Kadirov - care a fost acuzat de flagrante incalcari ale drepturilor omului in timpul regimului sau - actrita Hilary Swank a declarat ca va dona comisioanele primite in scopuri caritabile, potrivit unor rapoarte.

Swank, actorul Jean-Claude Van Damme si violonista Vanessa-Mae au participat la aniversarea lui Kadirov in capitala Grozny, cu peste o saptamana in urma, ceea ce a atras critici din partea grupurilor pentru drepturile omului.

Kadirov a fost instalat la putere dupa de Rusia a castigat cel de-al doilea razboi cecen cu pretul unor abuzuri masive in materie de drepturile omului. Kadirov, supranumit "macelarul din Groznii" este cunoscut pentru mana de fier cu care trateaza insurgentii, pentru regimul islamist extrem cu care incearca sa-si apropie populatia locala, cat si pentru loialitatea fata de Kremlin si Vladimir Putin.

Swank a declarat ca regreta participarea la celebrarea zilei de nastere, potrivit AFP. Human Rights Watch a cerut celebritatilor sa inapoieze banii sau cadourile din partea guvernului cecen pentru ca au participat la sarbatoare.

"Regret profund participarea la acest eveniment, care a aruncat in discutie angajamentul meu indelungat si profund fata de protectia drepturilor omului", a spus ea intr-o declaratie obtinuta de agentia de stiri.

Castigatoare de doua ori a premiului Oscar, ea a declarat ca nu a stiut de acuzatiile legate de regimul lui Kadirov. Grupurile pentru drepturile omului sustin ca regimul sau a rapit oameni, a torturat detinuti si a desfasurat executii extrajudiciare.

Saptamana trecuta, seful Fundatiei pentru Drepturile Omului, Thor Halvorssen, a declarat ca este "deprimant si rusinos" ca anumite celebritati sa participe la evenimentul lui Kadirov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe