HG: Şova face cadou Aeroportul Timişoara prietenului lui Ilie Sârbu

Dan Şova
Dan Şova (Epoch Times România)

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu şi-a exprimat vineri nemulţumirea decizia Ministerului Transporturilor de a-i ceda participaţia majoritară, de 80%, pe care o deţine la Aeroportul Internaţional "Traian Vuia" din Timişoara, Consiliului Judeţean Timiş, condus de Titu Bojin, un apropiat al lui Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta.

Din proiectul de Hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Transporturilor reiese că „se aprobă transferul, cu titlu gratuit, al pachetului integral de acţiuni al Societăţii Naţionale „Aeroportul Internaţional Timişoara - Traian Vuia” SA, reprezentând un număr de 128.064 acţiuni, în valoare de 10 lei fiecare, din proprietatea privată a statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor în proprietatea privată a judeţului Timiş şi în administrarea Consiliului Judeţean Timiş” .

Consiliul Judeţean Timiş şi-au dat acordul, printr-o hotărâre aprobată la sfârşitul lunii aprilie, să preia 80% din acţiunile Aeroportului din Timişoara. Restul de 20% aparţin Fondului Proprietatea. Însă, Primăria Timişoara are şi ea pretenţii la această preluare de acţiuni.

„Ministerul Transporturilor condus de domul Dan Şova, bunul prieten al lui Victor Ponta, pregăteşte o nouă Hotărâre de Guvern prin care să transfere gratuit 80% din acţiunile deţinute la Aeroportul Timişoara către Consiliul Judeţean Timiş. CJ Timiş este condus de Titu Bojin, un apropiat al lui Ilie Sârbu, socrul premierului. În curând Ministerul Transporturilor o să rămână fără domeniu de activitate. Ca şi în cazul Portului Constanţa le atrag atenţia domnilor Ponta şi Şova că transferul gratuit de acţiuni printr-o Hotărâre de Guvern este ilegală. Îi cer premierului să nu transforme guvernul într un grup infracţional organizat”, a subliniat Cătălin Predoiu.

„Baronii” din Timişoara nu au ajuns încă la consens

Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, a declarat că va prelua cele 80% din acţiunile este dispus să le împartă cu Primăria Timişoara, dar în niciun caz în mod egal, relatează Opinia Timişoarei.

„Am promis că Primăria Timişoara va fi partenerul nostru. Nu am spus că vom împărţi egal, 40-40%. Aeroportul va fi preluat în totalitate, mai puţin pista şi tot ce aparţine de pistă. Acolo apar clădiri pentru dirijarea traficului, semnalizări. În rest se trece absolut tot, inclusiv suprafaţa de teren”, a precizat Titu Bojin.

De cealaltă parte, edilul Timişoarei Nicolae Robu a declarat că nu a discutat acest subiect cu Titu Bojin, însă Primăria nu va accepta rolul de figurant în preluarea acţiunilor de la Aeroport.

„Nu am avut niciun fel de discuţii pe acest subiect cu preşedintele Consiliului Judeţean. La vremea când s-a pus problema dacă vrem să preluăm aeroportul, atunci am convenit că aeroportul să fie preluat mai întâi la CJ, mai bine ca 80% din acţiuni să fie preluate acolo şi 20% să rămână în proprietatea statului român. Cred că Primăria Timişoara nu poate accepta rolul de figurant în niciun context. Noi nu dorim să fim pe undeva pe acolo. Dacă CJ se simte în stare să asigure un bun management al aeroportului din timişoara, s-o facă. Nu-i nicio problemă, să asigure şi bani pentru modernizarea lui, noi nu vrem să ne agăţăm de acolo doar de forma. Eu personal nu accept mai puţin de jumătate din acţiuni. Nu sunt interesat decât în condiţii de paritate. CLT va vota, el este suveran. Comunic cu Titu Bojin, ultima dată am vorbit la stadion, la meci, am stat alături, am discutat, dar acest subiect nu l-am abordat. Aş prefera ca primăria, CL, să nu fie deloc acţionar la aeroport decât să aibă mai puţin de 50% din acţiuni. Nu voi iniţia un nou proiect pe această temă, în alţi termeni decât cei conveniţi deja. Am cerut mandat să negociez cu CJ preluarea a jumătate din acţiuni. Atunci era pe o ipoteză, acum s-a materializat. Nu am negociat încă. Nu am văzut încă documentul oficial prin care CJ să fi intrat în posesia acţiunilor. Nu pot să încep negocierea pe vorbe. Nu ştiu de ce nu se preia şi pista, nu am discutat”, a declarat Robu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne