Hezbollah: Statul Islamic este „un monstru” care ameninţă Golful

Militant al grupării Statului Islamic.
Militant al grupării Statului Islamic. (Pavel Petre/ Epoch Times)

Liderul grupării militare Hezbollah a descris mişcarea radicală Statul Islamic, care a capturat teritorii extinse din Irak şi Siria, drept un „monstru” care ar putea ameninţa Iordania, Arabia Saudită, Kuweitul, precum şi alte state din Golf, relatează Reuters.

Sayyed Hassan Nasrallah a anunţat că Statul Islamic reprezintă o ameninţare faţă de propria naţiune, Liban, care a fost, luna aceasta, ţinta unei incursiuni a insurgenţilor radicali din Siria. Liderul a anunţat că, dacă va fi necesar, grupul militar şiit este pregătit să lupte împotriva acestei ameninţări în Liban.

Gruparea Hezbollah, care beneficiază de sprijinul Iranului, a participat alături de regimul Bashar al Assad în lupta cu insurgenţii islamişti suniţi din Siria. Conflictul s-a răspândit în Liban după capturarea oraşului de graniţă Arsal, declanşând o confruntare de cinci zile între armata libaneză şi militanţii radicali, inclusiv membrii Statului Islamic.

„Aici trăim noi, şi – dacă bătălia ne este impusă – aici luptăm şi aici vom deveni martiri”, a declarat Nasrallah. Hezbollah nu s-a implicat în confruntarea de la Arsal deoarece n-a vrut să intensifice tensiunile cu suniţii libanezi, mulţi dintre care susţin răscoala împotriva lui Assad.

Vorbind despre ameninţarea adusă regiunii de Statul Islamic, Nasrallah a explicat că mişcarea ultra-violentă ar putea recruta cu uşurinţă oameni din celelalte state arabe care găzduiesc ideologia dură a mişcării. Chiar Turcia, care acţionează ca un coridor pentru mulţi dintre cei care luptă în Siria, ar trebuie să ia măsuri de precauţie, susţine acesta.

„Oriunde există adepţi ai acestei ideologii acolo este un teren pentru (Statul Islamic), şi acaesta se regăseşte în Iordania, Arabia Saudită, Kuweit şi în statele din Golf. Acest „pericol” nu-i recunoaşte pe şiiţi, suniţi, musulmani, creştini, druzi sau yazidi, arabi sau kurzi. Acest monstru este în creştere şi devine tot mai mare”, a declarat Nasrallah.

Acest pericol nu recunoaşte şiiţi, suniţi, musulmani, creştini, druzi sau yazidi, arabi sau kurzi

Nasrallah, al cărui grup este susţinut de Iranul şiit, a anunţat că Statul Islamic întâmpină rezistenţă în unele părţi din Irak şi Siria. Dar „se pare că numărul, capabilităţile şi capacităţile disponibile (Statului Islamic) sunt vaste. Asta este ceea ce îngrijorează pe toată lumea, şi toată lumea ar trebui să fie îngrijorată”.

Arabia Saudită, monarhie sunită care se află într-un război rece cu Iranul şi aliaţii acestuia, s-a arătat alarmată de extinderea Statului Islamic. Luna trecută, Riadul a mobilizat 30.000 de soldaţi la graniţa sa cu Irak.

Iar Arabia Saudită a reprezentat un sponsor major al răscoalei împotriva regimului Assad.

Rolul jucat de Hezbollah în Siria l-a ajutat pe Assad să înfrângă răscoala împotriva sa în zonele importante ale ţării, inclusiv în Damasc şi în nordul capitalei. Dar mai multe teritorii mari din nordul şi estul Siriei se află sub controlul Statului Islamic.