Herta Müller participă la Târgul de Carte de la Göteborg, la invitaţia ICR Stockholm

Scriitoarea germană originară din România, Herta Müller.(arhivă)
Scriitoarea germană originară din România, Herta Müller.(arhivă) (wikipedia.org)

„Sunt încântată să particip pentru a treia oară la Târgul de Carte de la Göteborg, un târg la care m-am simţit întotdeauna foarte bine. La fel ca în anii trecuţi, şi de data aceasta particip la iniţiativa Institutului Cultural Român de la Stockholm“, declară scriitoarea Herta Müller.

Tema centrală a Târgului de Carte din această toamnă este libertatea de expresie, un subiect relevant atât pentru laureata Premiului Nobel pentru Literatură din 2009, cât şi pentru societatea zilelor noastre, în care lupta pentru promovarea cuvântului liber este încă de actualitate într-un context al confruntării agresive a fluxurilor de informaţii în mediile sociale.

În noua sa carte, Mein Vaterland war ein Apfelkern, care urmează să fie publicată în traducere suedeză în toamna acestui an, scriitoarea meditează asuprea faptului că problemele individuale, estetice şi politice se întrepătrund, linia de demarcaţie între acestea fiind adesea greu de identificat.

„În cartea mea vreau să arăt că fiecare decizie pe care o ia o persoană reprezintă o acceptare sau un refuz. Cartea tratează tema responsabilităţii individului faţă de propria viaţă, dar şi a vieţii celor din jur“, afirmă Herta Muller, citată în comunicat.

„Pentru noi este o deosebită onoare că Herta Müller a acceptat invitaţia noastră de a participa şi anul acesta la Târgul de Carte Bok & Bibliotek de la Göteborg”, declară directorul adjunct al institutului, Dan Shafran.

Târgul de Carte Bok & Bibliotek de la Göteborg, care se va desfăşura anul acesta între 22 şi 25 septembrie, este cel mai mare eveniment de acest tip desfăşurat în Suedia şi unul dintre cele mai importante de pe continentul european.