Hassan Rohani promite că va înfrânge politicile americane ce merg împotriva Iranului

Preşedintele iranian Hassan Rohani
Preşedintele iranian Hassan Rohani (Atta Kenare/AFP/Getty Images)

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat parlamentarilor că Iranul va înfrânge sancţiunile recent reimpuse de americani şi le va demonstra oficialilor de la Casa Albă că măsurile lor nu îşi vor atinge obiectivul.

Rohani a fost convocat marţi la audiere în Parlamentul din Teheran pentru a răspunde unor întrebări legate de modul în care a gestionat economia pe fondul crizei economice tot mai adânci, a creşterii preţurilor şi a şomajului, potrivit RFE/RL.

Totuşi, parlamentarii nu au fost convinşi de răspunsuri şi au deferit cazul sectorului judiciar.

“Problemele economice sunt critice, dar mai important este faptul că mulţi oameni şi-au pierdut credinţa în viitorul Republicii Islamice şi sunt nesiguri în ceea ce priveşte puterea sa”, a afirmat Rohani într-un discurs transmis în direct la televizor.

“Nu ne este frică de America sau de problemele economice. Le vom depăşi. Doresc să asigur naţiunea iraniană că nu vom permite să reuşească complotul SUA împotriva Republicii Islamice”, a adăugat el.

“Nu vom permite acestui grup de anti-iranieni de la Casa Albă să comploteze împotriva noastră”.

Membrii Parlamentului l-au întrebat pe preşedinte despre eşecul guvernului de a reduce şomajul, în legătură cu încetinirea creşterii economice reduse şi cu prăbuşirea monedei naţionale - rialul.

Apariţia lui Rohani în Parlament a avut loc la câteva zile după ce Masoud Karbasian a fost demis din funcţia de ministru al economiei, cel de-al patrulea membru al echipei economice a lui Rohani care a fost înlăturat în ultimele săptămâni.

Parlamentarii i-au învinuit pe Rohani şi echipa sa pentru ceea ce mulţi economişti susţin că este rezultatul unei decizii luate în acest an de SUA de a se retrage din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi puterile mondiale şi de a reimpune sancţiuni.

Pentru prăbuşirea rialului au fost învinuite parţial sancţiunile americane, o parte dintre ele fiind impuse la începutul acestei luni şi altele urmând a fi aplicate în luna noiembrie.

În luna iunie, Departamentul de Stat al SUA a cerut companiilor petroliere să nu mai cumpere petrol iranian începând cu luna noiembrie, dacă doresc să nu fie ţinta sancţiunilor americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe