Haşotti anunţă o expoziţie în România cu soldaţi din teracotă din China

Palatul Cotroceni,investirea în functia de ministru al culturii a lui Puiu Haşotti
Palatul Cotroceni,investirea în functia de ministru al culturii a lui Puiu Haşotti (Epoch Times România)

În România va fi organizată, în 2013, cea mai mare expoziţie de până acum cu statui din celebra armată de teracotă din China, a anunţat ministrul Culturii, Puiu Haşotti.

"Aş vrea, însă, să vă dau o veste... poate cel mai mare eveniment pe care îl organizăm - am avut şi eu şi a avut şi directorul Muzeului Naţional de Istorie o discuţie cu doamna ambasador a Chinei şi lucrurile se îndreaptă către un final foarte fericit, foarte frumos -, la anul, România va găzdui cea mai mare expoziţie găzduită vreodată de România: expoziţia Soldaţilor din ceramică din China, împreună cu alte câteva zeci de artefacte. Bun, nu vor veni toţi 10.000, vor veni câteva zeci de statui din faimoasa armată a soldaţilor din lut, împreună cu artefacte, majoritatea din bronz, din epoca bronzului. Este cea mai spectaculoasă, cea mai mare, cea mai importantă expoziţie pe care România a cunoscut-o şi a găzduit-o vreodată. Vor trebui făcute şi investiţii în acest sens, dacă ne gândim fie numai la faptul că trebuie să achiziţionăm, din străinătate, 100 de vitrine speciale, pentru a găzdui această expoziţie este suficient. România are, însă, privilegiul - şi mulţumesc doamnei ambasador - de a găzdui această expoziţie o lungă perioadă de timp, la Muzeul Naţional de Istorie, şi va fi, din punctul de vedere al expoziţiilor din România, un eveniment cultural excepţional, nu numai pentru România, ci şi pentru Europa. Vreau să vă spun că doar România şi încă două ţări din Europa vor găzdui această expoziţie fabuloasă şi România o va găzdui cel mai mult timp", a precizat Haşotti.

Ce proiecte mai are Ministerul Culturii

Haşotti a mai anunţat şi alte proiecte ale ministerului, printre care construirea unei săli de spectacole în Capitală, transformarea Fortului 13 de la Jilava într-un memorial al comunismului, continuarea cercetărilor arheologice şi îmbunătăţirea sistemului de pază de la Sarmizegetusa Regia, sit care ar putea trece în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara.

"Prioritatea pentru mine este conservarea patrimoniului cultural identitar. Din punctul meu de vedere, dată fiind şi situaţia economică a ţării, este mai important să cheltuim banii puţini pe care-i avem în conservarea patrimoniului cultural identitar şi un al doilea aspect care se leagă de această chestiune este că, din punctul meu de vedere, trebuie ca banii aceştia să fie cheltuiţi în proiecte mari, în proiecte majore, şi nu în tot felul de mărunţişuri. Trebuie să sprijinim, pe de altă parte, şi marile manifestări culturale pe care le organizează Ministerul Culturii - bineînţeles, Festivalul Enescu, alte mari festivaluri, şi nu tot felul de mărunţişuri pe care le-am sprijinit până acum.

De asemenea, trebuie să acordăm o atenţie mai mare mărilor muzee ale României, muzeelor naţionale, sigur, fără să le neglijăm pe celelalte, dar cred că, fiind bani puţini, banii aceştia trebuie canalizaţi în primul rând către proiecte mari, prioritatea însemnând, cum spuneam, conservarea patrimoniului cultural identitar", a mai declarat Haşotti.