Harry Athwal, turistul britanic care nu a părăsit un copil muribund pe bulevardul La Rambla

În timpul atacului terorist ce a avut loc joi în Barcelona, pe cea mai mare arteră pietonală a Spaniei, La Rambla, un englez din Birmingham care se afla la balconul de la primul etaj al unui restaurant a văzut tragedia şi a coborât să acorde ajutor.
La Rambla, Barcelona
La Rambla, Barcelona

Harry Athwal, în vârstă de 44 de ani, a devenit în Regatul Unit un simbol al omeniei - de multe ori uitată -, datorită ajutorului acordat victimelor atentatului din Barcelona, dar în special prin atitudinea sa faţă de un copil aflat pe moarte pe bulevardul La Rambla.

Acest turist englez se afla la balconul de la etajul întâi al unui restaurant de pe bulevardul La Rambla în momentul tragediei de joia trecută. De acolo a fost martor la scenele cumplite şi după ce a cerut persoanelor care îl însoţeau să nu părăsescă locul, a coborât să ajute.

"A fost instinctiv. M-am uitat pe ambele părţi, erau trupuri împrăştiate şi în dreapta mea se afla un copil în mijlocul străzii. M-am repezit direct la el", a declarat Athwal pentru ziarul britanic Mirror. "Era inconştient, piciorul îi era îndoit şi sângele îi curgea din zona capului. Ştiam că situaţia era mult mai gravă decât că este rănit la cap", spune el.

"I-am luat pulsul dar nu mai avea. I-am pus mâna pe spate şi m-am gândit că s-a stins. I-am mângâiat părul şi am început să plâng, dar am rămas cu el, am stat acolo deoarece nu am vrut să las acel copil singur în mijlocul străzii", spune el.

Deşi poliţia i-a spus în repetate rânduri să părăsească zona deoarece teroriştii s-ar putea întoarce, Athwal a refuzat să-l lase pe copil. "Arăta ca fiul meu. Avea aproximativ aceeaşi vârstă, în jur de şapte sau opt ani", spune el.

"Nu am reuşit să-i văd faţa, dar mă bucur să ştiu că a avut pe cineva cu el", îşi aminteşte Athwal, care a chemat în repetate rânduri serviciile de urgenţă să-l îngrijească de băiat. "Era atât de multă panică, oameni care strigau şi multe cadavre în jur", adaugă el. Mai târziu, s-a întâlnit într-o farmacie cu persoanele care îl însoţeau, unde au aşteptat până la miezul nopţii atunci când poliţia a sosit şi le-a cerut să părăsească zona.

Harry Athwal, care s-a întors pe La Rambla pentru a se alătura momentului de reculegere în onoarea victimelor atentatului, a spus că vor rămâne în oraş până luni aşa cum planificaseră. "O datorăm Barcelonei", a mai adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură