Haosul în creştere: israelieni ajută militanţii Al Nusra răniţi. Şoigu afirmă că Daesh controlează 70% din Siria

Zona de influenţă a grupului terorist Statul Islamic se extinde şi militanţii au ocupat aproximativ 70% din teritoriul Siriei, a declarat vineri ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.
Militant al grupării Statului Islamic.
Militant al grupării Statului Islamic. (Pavel Petre/ Epoch Times)

“Zona de influenţă a Statului Islamic se extinde. Militanţii au ocupat aproximativ 70% din teritoriul sirian. Numărul teroriştilor se ridică la aproximativ 60.000”, a declarat Şoigu.

“Există o ameninţare ca acţiunile lor să fie transferate în Asia Centrală şi în Caucaz”, a adăugat ministrul.

Viceministrul rus al apărării Anatoli Antonov a declarat anterior că între 25.000 şi 30.000 de cetăţeni străini, inclusiv din Rusia, luptă alături de Statul Islamic. CIA a estimat că numărul militanţilor este de aproximativ 30.000, în timp ce guvernul irakian a declarat că sunt 200.000 de luptători.

Ziarul britanic Daily Mail a analizat în 8 decembrie o întrebare legată de armata israeliană: “De ce îşi riscă ei vieţile pentru militanţii islamişti” şi a raportat că “trupele comando israeliene salvează militanţi islamişti. ... Aproape în fiecare noapte, trupele israeliene desfăşoară misiuni secrete pentru a salva vieţile ... luptătorilor [care se opun lui Assad în Siria], [deşi] toţi aceştia sunt inamici declaraţi ai statului evreiesc. ... Multe dintre victimele salvate de Israel aparţin grupurilor salafiste care manifestă o ură înrădăcinată împotriva statului evreiesc. De asemenea, s-a raportat că unii ar putea fi membri ai Jabhat al-Nusra, un grup sirian afiliat la Al Qaeda şi care a răpit zeci de soldaţi din trupele ONU de menţinere a păcii din această regiune şi a masacrat creştini pe teritoriul Siriei. ... În cei trei ani de când Israelul desfăşoară aceste operaţiuni, [regimul din Tel Aviv] a salvat peste 2.000 [dintre aceşti luptători] ... la preţul de 50 milioane de shekeli (aproximativ 12 milioane de euro).”

Trupele israeliene îşi riscă vieţile pentru a aduce aceşti jihadişti răniţi – niciunul dintre ei nefiind soldaţi răniţi ai lui Assad – în unităţile medicale israeliene, ca apoi să îi readucă pe câmpul de luptă din Siria, astfel încât aceştia să îşi poată continua lupta împotriva guvernului sirian. Întrucât guvernul lui Assad este aliat cu Rusia, Washingtonul doreşte ca acesta să fie înlăturat – chiar de către Al-Qaeda, dacă este necesar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe