Haos în Ucraina: ministrul de interne autorizează armele de foc împotriva civililor. Agitatorii se încaieră cu protestatarii [video]

Autobuz incendiat la Kiev în timpul demonstraţiilor din 19 ianuarie 2014
Autobuz incendiat la Kiev în timpul demonstraţiilor din 19 ianuarie 2014 (VOLODYMYR SHUVAYEV / AFP / Getty Images)

Video în pagina originală Epoch Times România

Ciocnirile violente dintre protestatarii anti guvernamentali şi poliţia ”anti revoltă” din centrul centrul Kiev-ului s-au prelungit pe tot parcursul nopţii de luni şi continuă, chiar dacă numărul celor prezenţi pe ”baricade” s-a împuţinat, transmite Kiev Post.

Noul cod legislativ, considerat ilegal şi abuziv, va intra în vigoare la miezul nopţii dintre marţi şi miercuri. Legile, adoptate doar cu o ridicare din mână în Parlament, sunt considerate atât de opoziţie, cât şi de Occident, o încălcare a dreptului la protest, la libertatea de exprimare, libertatea presei şi libertatea individuală. Protestele, relativ paşnice, au fost amplificate enorm de aceste modificări legislative.

Protestatarii au ridicat un zid de scuturi şi au răspuns cu cărămizi şi cocktailuri Molotov de la distanţă. Două clădiri din Piaţa Independenţei sunt folosite ca adăpost, iar scena scoasă în afara legii de noile ”legi sovietice”, este folosită de liderii opoziţiei pentru a-şi transmite indemnele.

Noaptea de luni spre marţi reţelele sociale ucraineene au fost invadate de ştiri despre încăierări ale trupelor speciale Berkut, care vânau demonstranţi pe strada Hrushevski, incidente însoţite de atacuri ale tinerilor numiţi "tituşki" - instigatori despre care se crede că ar fi plătiţi pentru a răspândi haosul.

Marţi dimineaţă, o schimbare critică ce ar putea avea un impact devastator a fost anunţată către ministrul de Interne, Vitaly Zaharcenko. Acesta a semnat un ordin executiv ce autorizează poliţia ”de revoltă” să utilizeze armele de foc şi dispozitivele speciale.

Un răspuns la această decizie a venit din partea lui Georgy Uchaykin, şeful Asociaţiei Deţinătorilor de Arme. Acesta a precizat în Kiev există peste 400.000 de persoane care deţin legal arme, şi peste 2 milioane în toată Ucraina. În acest context, autorizarea armelor de foc ar putea degenera şi mai mult conflictele violente, peste un punct critic, într-un război intern.

Un eveniment important, televizat de către Hromodske TV, a avut loc în timpul nopţii dintre luni şi marţi . ”Securitatea” EuroMaidanului, aşa cum au fost numiţi cei ce protejează grupul de protestatari, au prins câteva zeci de ”tituşki”.

O parte dintre liderii opoziţiei, printre care şi Vitaly Kliciko, Arseny Yateniuk şi Oleh Tiahynbok, i-au luat pe o parte dintre ”tituşki” într-una dintre clădirile ocupate pentru un interogatoriu televizat.

Doi dintre aceştia, prinşi de către Vitaly Kliciko, au declarat că sunt din regiunea Kherson, au primit instrucţii să distrugă maşini şi sunt coordonaţi dintr-un centru. Câteva zeci de ”mercenari plătiţi”, aşa cum au mai fost numiţi ”tituşki”, s-au angajat într-o confruntare violentă cu protestatarii, în apropierea unui supermarket de pe EuroMaidan.

Unii dintre instigatori au recunoscut că au fost plătiţi să provoace anarhie. Ei au afirmat că le-au fost date obiecte contondente cu care să-şi facă ”treaba”, conform responsabilului de Relaţii Publice al EuroMaidanului.

Activistul Igor Lutsenko, unul dintre liderii mişcării de pe EuroMaidan nu a mai fost văzut de noaptea trecută, după ce l-ar fi anunţat pe avocatul său că un grup de oameni îl urmăresc.

Cel puţin 32 de persoane au fost reţinute de poliţie în urma conflictelor de pe strada Hrushevskoho. Conform unei declaraţii făcute de oficialii ministerului de interne, 13 dintre ei riscă să fie acuzaţi de ”participare la proteste” şi să primească până la 15 ani de închisoare, conform noului cod de legislaţie.

Unul dintre liderii opoziţiei, parlamentarul Oleh Tiahynbok, a urcat pe scena din Piaţa Independenţei şi a avertizat mulţimea în privinţa tacticilor folosite de preşedintele Victor Ianukovici.

"Nu s-a întâmplat numai odată ca Ianukovici, după ce declara că e gata să înceapă negocierile de reconciliere, să ordone poliţiei de revoltă o intervenţie în forţă asupra grupurilor de protestatari", a amintit Tiahynbok.

Chiar dacă numărul celor rămaşi peste noapte s-a diminuat, confruntările violente dintre forţele de ordine şi manifestanţii anti-guvernamentali continuă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe