Haos în Paris: demonstraţii masive ale sindicaliştilor împotriva lui Macron

Zi de grevă în Franţa: zeci de mii de persoane au demonstrat marţi împotriva lui Emmanuel Macron.
Demonstraţii ale sindicaliştilor în Franţa, împotriva lui Emmanuel Macron, 10 octombrie 2017
Demonstraţii ale sindicaliştilor în Franţa, împotriva lui Emmanuel Macron, 10 octombrie 2017 (L Venance AFP/Getty Images)

Grevele au avut loc în mai multe oraşe din Franţa, unde angajaţii la stat, profesorii şi asistentele medicale au ieşit în stradă în oraşe precum Paris, Toulouse şi Strasbourg.

Acestea marchează opoziţia faţă de reformele sociale şi politice pe care preşedintele francez încearcă să le introducă pentru a iniţia o creştere economică şi a îmbunătăţi situaţia finanţelor publice.

Demonstraţiile s-au soldat cu scene violente în Paris, unde vitrinele unei bănci au fost sparte de protestatari, iar poliţiştii au răspuns folosind bastoanele.

Este pentru prima oară în ultimii zece ani când sindicate cu peste 5 milioane de membri au scos lumea în stradă.

Numărul mare de demonstranţi este un indicator al faptului că popularitatea proaspătului preşedinte Emmanuel Macron este în scădere – şi că publicul francez nu doreşte reformele pe care Macron încearcă să le introducă.

Conform declaraţiilor sindicatelor, peste 400 de mii de persoane au răspuns apelului şi au ieşit în stradă, însă poliţia a publicat o cifră mult mai redusă.

Ministrul de Interne nu a făcut încă public numărul participanţilor la demonstraţii, iar tergiversarea acestui aspect arată deja că este suficient de mare pentru a vătăma popularitatea lui Macron, aflată oricum în cădere în sondajele recente.

Ministerul Economiei a declarat că numai 14 % dintre angajaţii la stat au fost în grevă şi doar 9,5% din administraţiile locale.

Luna trecută s-au înregistrat proteste împotriva reformei legislaţiei muncii, care au fost conduse de sindicatele din sectorul privat, însă manifestaţiile nu l-au convins pe Macron să abandoneze linia sa politică.

Sindicatele au fost deocamdată divizate în ceea ce priveşte reformele lui Macron, până acum cel care a scos muncitorii fiind doar sindicatul CGT, afiliat comuniştilor.