Hanes Swoboda o critică pe Viviane Reding pentru comentariile despre România

Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding.
Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)

Hannes Swoboda, liderul de centru-stânga al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, a făcut apel la comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, ''să nu cedeze în faţa unei judecăţi părtinitoare'' şi ''să fie neutră şi obiectivă' atunci când se discută situaţia din România, informează joi European Voice.

Comentariile lui Swoboda au venit ca o reacţie la un interviu cu Viviane Reding publicat în ediţia de joi, 19 iulie, de Frankfurter Allgemeine Zeitung, în care ea a comentat evenimentele recente din România. În interviu, Reding a cerut înfiinţarea unui post de ministru european de justiţie, cu puterea de a impune statul de drept în ţări membre ale UE. Ea a spus că evenimentele din România din ultimele două săptămâni 'contravin de la tot ceea ce avem în UE în ceea ce priveşte statul de drept'.

Reding a afirmat că România a făcut progrese în reforma sistemului judiciar, dar că acest lucru a fost 'anulat brusc, printr-un fel de lovitură prin ordonanţă de urgenţă'.

Swoboda a declarat că propunerea unui post de ministru european de justiţie este o 'sugestie valoroasă', dar a adăugat că 'comisarul Reding nu ar trebui să cadă victima unor jocuri politice de partid'.

'Reding ar trebui să acţioneze într-un mod neutru şi obiectiv. Aceasta este ceea ce aşteptăm de la ea în calitate de comisar pentru justiţie. În caz contrar, ea risca să submineze valoarea evaluărilor Comisiei Europene', a afirmat Swoboda într-o declaraţie.

Comisarul pentru justiţie a afirmat că apreciază drept 'extrem de regretabil' că Swoboda 'a omis în mod deliberat' din relatarea sa faptul că Reding a lansat o procedură de infringement în 2009 faţă de guvernul de centru-dreapta din România privind utilizarea de către acesta a ordonanţelor de urgenţă pentru a reduce independenţa autorităţii din telecomunicaţii. 'Domnule Swoboda, vă rog să încetaţi cearta dintre partide şi să lucraţi împreună cu Comisia la întărirea statului de drept în întreaga Europă', l-a îndemnat comisarul Reding.

Discuţia în contradictoriu dintre Swoboda, de centru-stânga, şi Reding, creştin-democrată, survine după publicarea, miercuri, la Bruxelles, de către Comisia Europeană a raportului privind starea reformei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei în România. Raportul conţine o listă de acţiuni care se aşteaptă de la guvernul de centru-stânga al premierului Victor Ponta.

'Grupul S&D sprijină deplin recomandările Comisiei Europene', a afirmat Swoboda în declaraţia de joi. 'După timpul considerabil de care a avut nevoie Comisia pentru a-şi prezenta analiza fac apel la Comisie şi la comisarul Reding să nu cedeze în faţa unei judecăţi politice părtinitoare', a adăugat oficialul european.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe