Hamas se întoarce către Coreea de Nord pentru armament şi către Iran pentru bani

Preşedintele Hamas Khaled Meshaal, 28 ianuarie 2013 în Iordania
Preşedintele Hamas Khaled Meshaal, 28 ianuarie 2013 în Iordania (KHALIL MAZRAAWI / AFP / Getty Images)

Afacerea cu armament dintre Hamas şi Coreea de Nord se crede că a fost negociată de o companie de comerţ din Liban.

”Hamas caută căi de a-şi reface stocurile de rachete, având în vedere că a lansat un număr considerabil către Israel în ultimele săptămâni”, a declarat pentru The Telegraph un oficial din domeniul securităţii. “Coreea de Nord este un loc evident pentru a căuta provizii, deoarece Phenianul are deja legături strânse cu un număr considerabil de grupări islamiste de natură militară din Orientul Mijlociu”.

Surse militare afirmă că Hamas a primit din partea Coreei de Nord informaţii despre construcţia de tuneluri, a relatat The Telegraph. Coreea de Nord ar fi folosit ani de zile o serie de tuneluri subterane construite pentru a invada şi a infiltra oameni în Coreea de Sud, deşi numai patru dintre acestea au fost găsite, relatează New York Times.

Acest raport survine în contextul în care Mike Rogers, preşedintele Comisiei de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor Statelor Unite, a spus că Iranul a ajutat mişcarea islamistă Hamas în lupta cu Israelul, cel mai notabil fiind ajutorul bănesc.

Qatarul, alt presupus aliat al Statelor Unite, sprijină de asemenea organizaţia Hamas, a spus Rogers duminică, în timpul unei apariţii în emisiunea “Meet the Press” a canalului CBS.

“Lucrurile sunt periculoase datorită faptului că sunt atât de interconectate”, a spus acesta, potrivit Newsmax. “Iranul publică în propriile ziare faptul că ajută militarizarea Hamas în Fâşia Gaza. Ei susţin Hezbollah în lupta din Siria şi aprovizionează Hamas în Fâşia Gaza cu arme”.