Hamas cere o nouă intifada după ce SUA recunoaşte Ierusalimul drept capitală israeliană

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a cerut o nouă intifada (revoltă) palestiniană, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, unde va muta ambasada SUA. În Cisiordania au izbucnit proteste violente.
Ciocniri între manifestanţi palestinieni şi soldaţi israelieni în apropiere de un punct de control israelian în oraşul Ramallah din Cisiordania, 7 august 2017.
Ciocniri între manifestanţi palestinieni şi soldaţi israelieni în apropiere de un punct de control israelian în oraşul Ramallah din Cisiordania, 7 august 2017. (Getty Images)

Influentul grup islamist palestinian Hamas a cerut o nouă revoltă împotriva Israelului, începând de vineri. Luând cuvântul din Gaza, liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat joi: “Ar trebui să cerem şi să acţionăm în vederea lansării unei intifada în faţa inamicului sionist. Dorim ca revolta să dureze atât încât să îi facă pe Trump şi ocupaţia să regrete această decizie”.

Scriind pe Twitter, Hamas consideră, totodată, că decizia SUA este o declaraţie de război.

Între timp, au avut loc ciocniri violente între manifestanţi palestinieni şi soldaţi israelieni pe cuprinsul Cisiordaniei, manifestanţii aruncând cu pietre împotriva soldaţilor. Aceştia din urmă au folosit tunuri cu apă asupra palestinienilor din Betleem, precum şi gaze lacrimogene.

Autoritatea palestiniană a cerut o grevă generală în Cisiordania şi Ierusalimul de Est, iar şcolile şi magazinele din aceste zone să rămână închise. Sute de persoane au ieşit pe străzi miercuri, incendiind steaguri americane şi israeliene, şi 10 palestinieni au fost arestaţi în Ierusalimul de Est în cursul nopţii după ce au aruncat cocktail-uri Molotov.

Condamnări la nivel mondial

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat public decizia lui Trump, adăugând că acţiunile acestuia vor arunca Orientul Mijlociu într-un “ring de foc”.

Curtea regală a Arabiei Saudite, într-un caz rar de criticare în public a Statelor Unite, a declarat joi că anunţul lui Trump este “nejustificat şi iresponsabil”. Mişcarea americanilor plasează naţiunea sunită într-o poziţie dificilă din cauză că Regatul are legături apropiate cu Trump şi ginerele său, Jared Kushner.

Criticile saudiţilor au venit în ciuda faptului că în ultima perioadă Riad şi Tel Aviv au părut să fie dispuse să colaboreze împotriva Iranului.

Clericul şiit de rang înalt al Irakului, Marele Ayatollah Ali al-Sistani, a afirmat că anunţul lui Trump “a afectat sentimentele a sute de milioane de arabi şi musulmani”. El a cerut comunităţii islamice să îşi unească forţele pentru a restaura suveranitatea palestiniană în Ierusalim – indiferent cât timp ar dura acest proces.

Preşedintele indonezian Joko Widodo, liderul celei mai mari naţiuni majoritar musulmane din lume, a afirmat joi: “O astfel de recunoaştere unilaterală încalcă mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, în care SUA este membru permanent. [Decizia lui Trump] ar putea de asemenea să zguduie stabilitatea globală”.

Opt membri ai Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Marea Britanie, Franţa, Egiptul, Italia şi Suedia, au cerut o întâlnire de urgenţă pentru a discuta mişcarea Statelor Unite. Întâlnirea va avea loc vineri.

Multe ţări au urmărit să se distanţeze miercuri de politica americană. Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert a scris pe Twitter că guvernul său “nu susţine această poziţie deoarece statutul Ierusalimului poate fi negociat doar în cadrul unei soluţii cu două state”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a lăudat joi decizia lui Trump şi a declarat că acesta va fi legat pentru totdeauna de capitala israeliană. “Numele său va fi acum afişat cu mândrie alături de alte nume din istoria glorioasă a oraşului”.

Netanyahu a mai menţionat că Israelul se află în contact cu alte ţări care plănuiesc să urmeze mişcarea americanilor, dar fără a numi niciuna dintre aceste state.

Soluţia cu două state

Recunoaşterea de către Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului a fost interpretată de palestinieni ca o blocare a posibilităţii aplicării soluţiei cu două state. În discursul său, Trump a afirmat că SUA doreşte să ajute în continuare facilitarea unui acord de pace care este acceptabil ambelor părţi. “Intenţionez să fac tot posibilul pentru a ajuta la încheierea unui astfel de acord”.

Totuşi, secretarul general al Organizaţiei de Eliberare a Palestinei, Saeb Erekat, a declarat că Trump a năruit toate speranţele pentru un astfel de acord de pace. “El a distrus soluţia cu două state”. Între timp, Hamas a precizat că decizia liderului american va “deschide porţile iadului” pentru interesele Statelor Unite în regiune.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a descris anunţul lui Trump ca fiind “condamnabil”, adăugând că această mişcare va submina eforturile de pace şi va impulsiona Israelul să îşi continue “politica de ocupaţie, colonizare, de apartheid şi curăţare etnică”.

Abbas a călătorit astăzi în Iordania pentru a se întâlni cu Regele Abdullah al II-lea, care este considerat cel mai apropiat aliat arab al palestinienilor. Există speculaţii că cei doi lideri ar putea încerca să coordoneze un răspuns la anunţul lui Trump.

Ierusalimul, unde se află locuri sfinte preţuite de evrei, musulmani şi creştini, este în centrul conflictului israeliano-palestinian şi decizia lui Trump are o însemnătate simbolică profundă pentru ambele părţi.