Hackerii au încercat să paralizeze centralele nucleare din Coreea de Sud

Centrală nucleară sud-coreană.
Centrală nucleară sud-coreană. (Captură.)

Autorităţile care investighează un atac cibernetic asupra centralelor nucleare din Coreea de Sud au anunţat, duminică, că au găsit mii de emailuri virusate care au fost trimise către muncitori de la Korea Hydro and Nuclear Power Corporation (KHNP). Malware-urile erau programate astfel încât să atace şi să distrugă fişierele interne şi hard disck-rile sistemelor infectate.

Emailurile au fost trimise muncitorilor pe 9 decembrie, în jurul orelor 5 şi 15, în timp ce viruşii erau programaţi să se activeze pe 10 decembrie, la ora 23:00. Hackerii au trimis aproximativ 5.980 de mesaje către aproximativ o treime din cei 9.500 de angajaţi ai KHNP.

”Hackerii păreau să plănuiască să provoace haos în funcţionarea centralelor nucleare prin imobilizarea computerelor”, a declarat un investigator. ”Este terifiant să te gândeşti ce s-ar fi întâmplat dacă 3.000 de computere ar fi fost scoase din funcţiune în acelaşi timp”.

KHNP a descoperit emailurile virusate pe 9 decembrie şi a reuşit să le şteargă pe majoritatea dintre ele, însă patru computere au fost aparent infectate iar hard disck-urile lor au fost distruse.

Investigatorii au analizat în jur de 30 de computere care aparţineau muncitorilor de la centrala nucleară Wolseong şi Gori cât şi un computer al unui subcontractor. Investigatorii au obţinut de asemenea un mandat de căutare pentru a ancheta un cont de email, care a fost folosit la trimiterea mesajelor, şi care aparţinea unui muncitor KHNP retras.

”Este prea devreme să spunem că atacul cibernetic s-a terminat, atâta timp cât nu cunoaştem intenţiile depline ale atacatorilor. Vom efectua investigaţii suplimentare în conjunctură cu autorităţile chineze”, au concluzionat autorităţile coreene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe