Hackeri sparg o bancă europeană şi şantajează clienţii

Un grup de hackeri a spart o bancă europeană şi acum îi şantajează clienţii. Banca afectată, Valartis, este deţinută de Citychamp Watch & Jewellery Group Ltd, o companie din Hong Kong.
(Captură Foto)

Clienţii de la Valartis, o bancă deţinută de chinezi în Liechtenstein, sunt înştiinţaţi de persoane necunoscute că trebuie să plătească 10% din economiile lor de o viaţă sau detalii despre conturile lor vor fi trimise autorităţilor fiscale şi mass mediei, conform unui raport publicat de ziarul german Bild.

Banca a anunţat marţi că nu este la curent cu eventuale pierderi de bani, adăugând că hackerii nu au obţinut declaraţii de cont bancar.

“Atacatorul nu a obţinut detalii ale declaraţiei de cont bancar sau date privind activele”, a susţinut Fong Chi Wah, director financiar al băncii Valartis. “Clienţii potenţial afectaţi au fost deja informaţi de bancă”.

Atacatorul sau atacatorii au obţinut acces neautorizat la sistemul e-banking al Valartis şi au obţinut informaţii despre ordine de plată, a declarat compania mamă a băncii, Citychamp.

Pachetul majoritar al acţiunilor băncii din Liechtenstein a fost vândut la începutul acestui an de către Valartis Group, situat în Elveţia, către Citychamp Watch & Jewellery Group Ltd, o companie din Hong Kong condusă de Hon Kwok Lung.

Tranzacţiile cu acţiunile companiei Citychamp, care este listată la bursa din Hong Kong, au scăzut marţi cu 12% după ce fuseseră suspendate în cursul zilei de luni.

Hackerii au pătruns în sistemul băncii din Liechtenstein şi au obţinut informaţii privind conturile clienţilor, inclusiv informaţii despre numeroşi clienţi germani – în condiţiile în care politicieni, actori şi persoane cu averi ridicate se numără printre clienţii Valartis.

În plus, hackerii au cerut clienţilor băncii Valartis ca 10 procente din banii stocaţi în conturile lor bancare să fie plătite în moneda virtuală bitcoin înainte de 7 decembrie.

Conform The Register, atacatorii neidentificaţi au declarat că, în caz de neplată, vor publica informaţii privind conturile bancare ale clienţilor Valartis - informaţii care vor include dovezi privind diverse forme de evaziune fiscală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe