Guy Verhofstadt îl acuză pe Trump de “legitimizarea” dictatorului Kim după summitul istoric

Europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt
Europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt (Getty Images)

Au fost manifestate incertitudini serioase în ceea ce priveşte acordul de pace încheiat de Donald Trump cu Kim Jong-un la summitul din Singapore, iar europarlamentarul Guy Verhofstadt a pus sub semnul întrebării impactul real al înţelegerii.

Europarlamentarul belgian a acuzat Washingtonul că a reciclat un acord eşuat din 1994 care a urmărit să îngheţe programul nuclear al Phenianului. La acea vreme, Coreea de Nord era condusă de Kim Jong-il, tatăl actualului dictator, Kim Jong-un.

După întâlnirea istorică din Singapore din 12 iunie, Trump aparent l-ar fi convins pe Kim să reducă ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord în schimbul promisiunii că SUA nu va ataca această ţară, conform Express.co.uk.

Fotografii cu acordul care a fost semnat de ambii lideri dezvăluie faptul că dictatorul nord-coreean “şi-a confirmat angajamentul neabătut” pentru denuclearizare.

Documentul susţine: “Preşedintele Trump şi preşedintele Kim Jong-un au avut un schimb cuprinzător profund şi sincer de opinii cu privire la unele probleme legate de crearea de noi relaţii între SUA şi RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) şi referitoar la construirea unui regim de pace durabil şi robust în Peninsula Coreeană.

“Preşedintele Trump a promis că va furniza garanţii de securitate RPDC, iar preşedintele Kim Jong-un a confirmat angajamentul său ferm şi neabătut pentru denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene”.

Însă europarlamentarul belgian, lider al grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, nu crede că acest acord are vreo valoare.

Verhofstadt a sugerat că Trump “a legitimizat un dictator”, în special după ce a retras SUA din acordul nuclear iranian şi acordul pentru climat de la Paris.

Într-un mesaj postat pe Twitter, politicianul belgian a precizat: “Am îndoieli serioase că legitimizarea unui dictator cu un acord neobligatoriu va fi o mişcare reuşită.”

“În special, [legitimizarea] de către o persoană care a ucis Acordul din Paris, acordul nuclear iranian şi, recent, G7.”

“Pentru binele omenirii, sper că greşesc”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe