Guvernul vrea să renunţe la cota unică

Crin Antonescu şi Victor Ponta
Crin Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)

După controversatul scandal cu "electorata", Guvernul Ponta anunţă cote mai mici de impozite pe venit. Deşi această măsură a impozitului diferenţiat şi eliminarea cotei unice de 16% nu a fost niciodată agreată de liberali, se pare că liderii USL au ajuns la un acord.

Potrivit Realitatea, Ministerul Finanţelor şi-a schimbat Strategia fiscal bugetară pentru intervalul 2014-2016 şi a introdus renunţarea la cota unică de 16%, iar în schimb a decis introducerea impozitului progresiv pe venit, cu trei cote, respectiv 8%, 12% şi 16%.

Noul document nu prevede un termen pentru realizarea acestei modificări, dar prevede deductibilităţi fiscale în cazul impozitului diferenţiat.

Măsura reducerii impozitului pe venit este propusă în contextul în care 1) România are oricum una dintre cele mai mici cote de impozitare pe acest segment, 2) investitorii solicită păstrarea cotei unice şi se plâng de taxele mari pe muncă, 3) impozitul diferenţiat presupune costuri suplimentare la buget.

Deşi anterior PNL nu s-a grăbit să susţină propunerea PSD de eliminare a cotei unice de impozitare pe venit şi profit, măsura este acum asumată în mod deschis de liberali, prin vocea vicepreşedintelui Eugen Nicolăescu, nominalizarea partidului pentru postul de ministru al Finanţelor.

„Informaţiile apărute cu privire la introducerea impozitului diferenţiat nu reprezintă un motiv de alarmare la nivelul opiniei publice. Programul de guvernare asumat de către USL prevede că, pe parcursul mandatului, introducem impozitul diferenţiat regresiv pe venitul salarial, cu menţinerea cotei maxime de 16%, iar cotele diferenţiate vor fi de 8%, 12% şi 16%, urmând a fi stabilite pe grile de venit", a eclarat Eugen Nicolăescu în cadrul unui comunicat de presă.

Potrivit noii strategii, CAS-ul va fi redus cu 5 procente din iulie 2014, salariul minim va creşte la 900 lei de la 1 iulie 2014, la care se adaugă şi revizuirea bazei impozabile pentru impozitele pe proprietate în funcţie de destinaţia proprietăţii şi nu în funcţie de statutul juridic al proprietarului.

Preşedintele Forţei Civice, Mihai-Răzvan Ungureanu, a precizat că nu crede că există guvern care „să fi luat atât de multe decizii eronate”.

„Introducerea impozitului diferenţiat nu este o măsură bună. Se dă practic startul evaziunii fiscale, capitol la care România oricum nu stă excelent. Ne vom trezi în situaţia în care mulţi vor declara salarii mici, pentru a plăti un impozit mai mic, iar restul de sumă va fi plătită la negru. Reducerea cotei unice concomitent cu scăderea cheltuielilor publice este soluţia care ar trebui luată în calcul. Cum altfel să stimulăm interesul pentru muncă şi implicit consumul? Degeaba ne vorbeşte Voinea de stimularea cererii interne când nu există nicio scădere a risipei prin intermediul cheltuielilor bugetare”, a explicat Ungureanu.

„Să vă ţineţi bine: a început anul electoral în varianta USL”, a avertizat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie