Guvernul plăteşte din fondul de rezervă suma pentru care s-a pus sechestru pe activele Romatsa

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

România va plăti din fondul de rezervă al Guvernului suma pentru care a fost pus sechestru pe activele Romatsa, în contextul procesului intentat de fraţii Micula statului român, a anunţat premierul Ludovic Orban.

”Situaţia în care ne găsim este una extrem de grea. La ora actuală, Romatsa se află în pericol de a nu mai putea efectua serviciile de navigaţie aerienă. Romatsa trebuie să aibă sustenabilitate din punct de vedere (...) Am luat clar decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România. Am introdus pe ordinea de zi un memorandum şi o hotărâre de Guvern pentru a suplimenta bugetul Ministerului Finanţelor cu suma care trebuie plătită în mod obligatoriu prin titlul executoriu, din Fondul de Rezervă”, a declarat premierul, citat de Hotnews.ro, în contextul în care fraţii Micula au câştigat un proces împotriva statului român şi au obţinut blocarea conturilor companiei de control a traficului aerian.

Premierul a reamintit că Romatsa trebuia să primească de la Eurocontrol 278 milioane, iar acum este lipsită de finanţarea curentă şi trăieşte din rezerve . De asemenea, Orban a mai amintit că "pe 24 decembrie e termen de judecată şi, dacă se menţine decizia instanţei, există risc major ca Romatsa să nu îşi mai poată păstra certificatul de furnizor de servicii. Romatsa dirijează traficul aerian acordând servicii pentru peste 1 milion de zboruri anual, iar ieşirea din funcţiune, adică pierderea certificatului, creează o problemă la nivelul Europei".

Reamintim că conturile Romatsa au fost poprite după ce fraţii Ioan şi Viorel Micula au câştigat un proces împotriva statului român. Datoria este de aproape 400 de milioane de euro.

Speţa priveşte un şir de procese în care statul român a fost acţionat în instanţe internaţionale de către cetăţenii suedezi Ioan şi Viorel Micula şi societăţile European Food S.A., Starmill S.R.L., Multipack S.R.L, în temeiul Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Regatul Suediei. Procesul a fost deschis în anul 2005 la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice.