Este oficial! România are un nou Guvern PSD-ALDE condus de Mihai Tudose

Premierul desemnat Mihai Tudose s-a prezentat în faţa Parlamentului cu un program de guvernare modificat semnificativ pe partea de politică fiscală, spre oroarea multor analişti politici, şi cu o echipă formată din 28 de miniştri.
Mihai Tudose
Mihai Tudose (Obiectiv Vocea Brailei)

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului condus de premierul Mihai Tudose.

* * *

Parlamentul a votat învestirea Guvernului Tudose şi a programului de guvernare, după ce toţi candidaţii pentru funcţiile de miniştri au fost validaţi în comisiile de specialitate.

Au fost înregistrate 275 de voturi "pentru", 102 "împotrivă", iar două voturi au fost anulate.

"Guvernul Grindeanu, din care mulţi dintre noi cei de aici am făcut parte, a dus lucrurile într-o direcţie bună, dar pentru ceea ce şi-a propus guvernarea PSD-ALDE nu este de ajuns. Nu vreau să critic ceea ce a fost, dar înţeleg că a existat o frână, iar mie mi s-a spus să transform această frână în acceleraţie. Asta am să fac. România are nevoie de un Guvern nerelaxat, aflat în stare de alertă, de preocupare, de efort permanent. La învestirea fostului Guvern, în ianuarie, premierul Grindeanu a vorbit despre o guvernare normală. Înţeleg că problema principală a acestui Guvern a fost tocmai acea normalitate, acea normalitate relaxată.

Eu cred că astăzi România are nevoie, dimpotrivă, de un Guvern nerelaxat, un Guvern aflat în stare de alertă, de concentrare, de preocupare, de efort permanent. Dacă vrem ca aceste promisiuni făcute în campanie să devină realitate trebuie să uităm starea de normalitate. Cine vrea normalitate să-şi ia un serviciu cu program fix. În acest Guvern, dragi colegi miniştri, se va munci non-stop, se va lucra pentru a recupera ceea ce s-a pierdut şi ce s-a întârziat", a declarat Mihai Tudose, citat de Agerpres.

Premierul desemnat a anunţat că vor fi completări la programul de guvernare "ca urmare a întârzierilor şi defecţiunilor" din primele şase luni.

"Finalitatea va fi aceeaşi, ceea ce am promis în campanie va fi realizat. Noul Guvern şi-a sporit forţele, are în componenţa sa oameni de la vârful partidului, oameni cu greutate şi cu experienţă", a dat asigurări Mihai Tudose.

În acelaşi timp, politicianul a atras atenţia că România se află într-un moment economic bun, însă nu stă prea bine la capitolul investiţii, iar acest lucru trebuie schimbat.

"Avem creştere economică, avem creştere a industriei, avem creştere a veniturilor, o creştere a consumului. Ceea ce ne lipseşte e o creştere viguroasă a investiţiilor şi o creştere a veniturilor la buget. Pentru acest lucru îmi place să cred că am fost adus în fruntea acestui Guvern, pentru a împrospăta atitudinea pe care Guvernul o are faţă de investiţii", a mai precizat Mihai Tudose.

Potrivit primului ministru desemnat, PSD şi ALDE au dreptul de a controla, de câte ori consideră necesar, ritmul de implementare a programului de guvernare.

"Partidul care şi-a asumat guvernarea şi programul de guvernare, PSD, împreună cu partenerul său de coaliţie, ALDE, au dreptul la legitimitatea de a controla săptămânal, lunar sau de câte ori consideră necesar ritmul de implementare a programului de guvernare. Să nu uităm că acest scop al guvernării nu este puterea în sine, ci folosirea ei în beneficiul oamenilor, o bunăstare stabilă, durabilă, pe termen lung, dar începând de mâine. De aceea, Guvernul pe care vi-l prezint astăzi este obligat să existe doar pentru asta. Nu există o altă raţiune pentru care acest Guvern este astăzi aici, iar dacă ar exista alta nu aş fi eu astăzi aici", a afirmat Mihai Tudose.

USR: "Ziua ca ispăşiţii? 0 (zero) şi fraudă"

Liderul grupului deputaţilor USR, Cristian Seidler, a subliniat că România are nevoie de o altă majoritate şi de o altă guvernare, una onestă, competentă şi mai ales responsabilă.

"Acum 6 luni domnul Sorin Grindeanu ne vorbea despre o ţară normală pentru toţi cetăţenii României. A 13-a sa grijă a fost însă să facă o ţară mai îngăduitoare cu "HOŢII", aşa cum i-au strigat cel puţin 600.000 de cetăţeni revoltaţi. După 6 luni, Guvernului PSD-ALDE i s-a reproşat chiar de către PSD şi ALDE că ar fi realizat doar 13% din ceea ce trebuia îndeplinit până atunci din programul fantezist de guvernare, de fapt o carte de colorat cu poveşti electorale mincinoase.

Domnule Mihai Tudose, puteţi conta pe USR. pentru că dacă veţi avea iniţiative similare OUG 13, vom fi aici în Parlament şi acolo în Piaţa Victoriei alături de oamenii care au total alte griji în ţara asta decât soarta unor cercetaţi şi condamnaţi penali.

Dacă însă aveţi intenţii oneste, domnule Mihai Tudose, solicitaţi colegilor dumneavoastră deputaţi respingerea legii graţierii, ziua ca ispăşiţii, şi întrebaţi-vă, în timp ce vă uitaţi în ochii domnului Florian Bodog, cine poartă răspunderea pentru zecile de copii decedaţi în epidemia de rujeolă, ce a făcut dânsul pentru a o limita şi pentru a preveni o următoare asemenea epidemie? Chiar nu aţi găsit în PSD şi ALDE o persoană mai competentă pentru ministerul sanătăţii decât domnul Florian Bodog? Aveţi ceva în comun domnilor Mihai Tudose şi Florian Bodog – frauda doctoratelor. O fraudă ascunsă nu e nimic altceva decât o fraudă. Vă uneşte frăţia fraudei. O ţară întreagă ştim asta şi vă vedem.

Doamnă Olguţa Vasilescu, dacă ştiaţi că anteriorul Guvern e doar pentru 6 luni, de tranziţie... dar aţi ascuns asta, dacă anteriorul Guvern a căzut şi pentru că salarizarea în domeniul public, lucrată pe genunchi, s-a dovedit că nu poate fi susţinută bugetar, ar fi bine ca de data asta să le spuneţi în mod transparent antreprenorilor cinstiţi plătitori de taxe şi impozite că se pot aştepta până la finalul anului 2017 la investiţii publice ce tind spre 0 (zero) pentru că asta au primit şi până acum şi la fonduri europene ce tind spre 0 (zero), aşa cum le-aţi oferit şi până acum.

Dragi cetăţeni, fostul ministru al Economiei Mihai Tudose, azi nominalizat pentru funcţia de prim-ministru, în primele 6 luni de guvernare PSD-ALDE a avut 0 (zero) realizări, aşa cum i-a spus propriul partid. Asta e tot ceea ce are mai bun PSD-ALDE în rândurile sale, 0 (zero)? Se pare că asta e tot ce puteţi oferi! Domnule Mihai Tudose, alături de colegii dumneavoastră din PSD şi ALDE v-aţi pierdut legitimitatea de a mai conduce România. Nu mai există nici o indoială că România are nevoie de o altă majoritate şi de o altă guvernare: onestă, competentă şi mai ales... mai ales RESPOSABILĂ! Deocamdată tot ce oferiţi ţării poate fi sintetizat în câteva cuvinte: 0 (zero) competenţe dar fraudă."

PNL: Guvernul Tudose - braţul armat al unui adevăr strâmb

Adresându-se colegilor săi parlamentari, liberalul Ben-Oni Ardelean a atras atenţia că noul Guvern condus de Mihai Tudose nu poate fi altceva decât "braţul armat al unui adevăr strâmb şi incult, pendulând între utopie şi distopie".

"M-am uitat cu mare băgare de seamă la feţele parlamentarilor PSD atunci când a vorbit domnul Tudose. Se citeau o pasiune şi un entuziasm extraordinare pe feţele voastre. Nu ştiu cât aţi înţeles din discursul acesta, am decis azi să vorbesc despre valori. Cred că un lucru care am putea să-l avem în discuţie astăzi, într-un astfel de moment, ar fi trebuit să fie viziunea, leadership-ul, proiectul de ţară. Însă, mi-am dat rapid seama că aceste concepte sunt foarte abstracte pentru domnul Dragnea, că pur şi simplu unele fraze celebre, precum 'poporul pierde din lispsă de viziune', nu spun nimica şi nu le înţelege iar măruntele aranjamente sunt cele care caracterizează aspiraţiile în care domnia sa este angrenat.

Reprezentanţii Puterii că au minţit populaţia cu o înşiruire de utopii.Vestitul program de guvernare, demonizând însuşi conceptul ce l-aţi prezentat drept adevăr absolut, cunoscut doar de dumneavoastră domnul Dragnea, mistic pentru toţi ceilalţi, ce astăzi produce deja alergie când cineva pronunţă aceste cuvinte. Plus că autorul ne spune că este inaplicabil acum şi trebuie revizuit, iar pe baza acestuia i-aţi băgat la această cică evaluare, promovând prim-ministru pe repetentul clasei ce a luat fix nota zero. PSD este un partid îndrăgostit de propriul program de guvernare, un program inept în esenţa lui, ce demonstrează că obsesia îndeplinirii planului cincinal pare să nu fi dispărut din reflexele comuniste ale PSD.

M-am gândit să vorbesc despre onoare şi demnitate. Însă cum să vorbesc despre asta când v-aţi îngenunchiat propriul partid, domnule Dragnea, pe parlamentarii PSD şi i-aţi umilit în aşa mod încât le este ruşine să mai iasă din casă. Acest Guvern nu poate fi altceva decât braţul armat al unui adevăr strâmb şi incult, pendulând între utopie şi distopie. (...) La Revoluţie au murit mulţi oameni pentru a avea dreptul de a vorbi liber, de a vota, însă, dumneavoastră aţi reuşit contraperformanţa să faceţi cele mai mari proteste după revoluţia din 89, plus performanţa de a avea o moţiune împotriva propriului guvern. Înţeleg că azi noapte 'ca hoţii' aţi schimbat şi programul de guvernare prin care vreţi să aruncaţi în aer toată economia românească. Vreau să închei prin a-i felicita pe toţi aceia care pe hol aţi avut curajul să spuneţi adevărul din interiorul PSD şi vreau să vă cer astăzi să aveţi şi demnitatea de a vota liber".

Cum arată Cabinetul Tudose

1. Sevil Shhaideh - vicepremier, ministru al Dezvoltării Regionale

2. Graţiela Gavrilescu - vicepremier, ministru al Mediului

3. Marcel Ciolacu - vicepremier fără portofoliu

4. Florian Bodog - ministru al Sănătăţii

5. Tudorel Toader - ministru al Justiţiei

6. Adrian Ţuţuianu - ministru al Apărării Naţionale

7. Ionuţ Mişa - ministru al Finanţelor Publice

8. Mihai Fifor - ministru al Economiei

9. Carmen Dan - ministru al Afacerilor Interne

10. Teodor Meleşcanu - ministru al Afacerilor Externe

12. Lucian Romaşcanu - ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale

13. Liviu Pop - ministru al Educaţiei Naţionale

14. Lucian Georgescu - ministru al Cercetării şi Inovării

15. Lia Olguţa Vasilescu - ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale

16. Rovana Plumb - ministru delegat pentru Fonduri Europene

17. Petre Daea - ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

18. Toma Petcu - ministru al Energiei

19. Răzvan Cuc - ministru al Transporturilor

20. Doina Pană - ministru al Apelor şi Pădurilor

21. Lucian Şova - ministru al Comunicaţiilor

22. Gabriel Petrea - ministru al Consultării Publice şi Dialogului Social

23. Marius Alexandru Dunca - ministru al Tineretului şi Sportului

24. Mircea Titus Dobre - ministru al Turismului

25. Andreea Păstîrnac - ministru pentru Românii de Pretutindeni

26. Ilan Laufer - ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

27. Viorel Ilie - ministru pentru Relaţia cu Parlamentul

28. Victor Negrescu - ministru delegat pentru Afaceri Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne