Guvernul Tudose a tăiat "din pix" un întreg sector cu joburi pentru persoanele cu dizabilităţi

Guvernul condus de premierul Mihai Tudose a demarat un fel de "noaptea, ca hoţii" în domeniul întreprinderilor sociale.
Mihai Tudose(Prim-ministru),
Mihai Tudose(Prim-ministru), (Florin Chirila/Epoch Times)

O ordonanţă de urgenţă a Guvernului Tudose, publicată săptămâna trecută, riscă să distrugă un întreg sector în care sunt angajate peste 2.000 de persoane cu dizabilităţi. Acest sector a fost creat cu un efort care a durat mai mult de 10 ani. Veteranii din branşă spun că ceea ce s-a întâmplat e un fel de #noapteacahoţii, dar în domeniul întreprinderilor sociale, relatează Pressone.ro.

Pe scurt, potrivit legii, toate firmele şi companiile cu mai mult de 50 de angajaţi au obligaţia de a avea 4% din angajaţi persoane cu dizabilităţi. Companiile care nu îndeplineau acest criteriu aveau posibilitatea de a cumpăra servicii sau consumabile de la Unităţi Protejate, adică entităţi în care lucrează persoane cu dizabilităţi. În caz contrar, companiile erau obligate să plătească o taxă statului.

Prin noua ordonanţă, Guvernul a eliminat posibilitatea susţinerii Unităţilor Protejate şi a dublat taxa pe care o au de plătit companiile către stat. Practic, Executivul a retras sprijinul major care venea dinspre companii către Unităţile Protejate şi a instituit o taxă dublă pentru mii de companii.

În ciuda faptului că a primit aviz negativ din partea Consiliului Economic şi Social, Guvernul a decis totuşi să aprobe OUG, ale cărui prevederi vor fi aplicate din luna septembrie.

Pentru a citi mai mult pe această temă intraţi aici.