Guvernul spaniol începe procedurile formale pentru suspendarea autonomiei catalane

Premierul spaniol în exerciţiu Mariano Rajoy.
Premierul spaniol în exerciţiu Mariano Rajoy. (Captură Foto)

Într-un discurs televizat, premierul spaniol Mariano Rajoy a cerut formal liderului catalan să clarifice dacă a declarat independenţa, motivând că acest lucru este necesar pentru a decide următorii paşi.

Liderul spaniol a anunţat că guvernul central a început să facă primii paşi în direcţia aplicării Articolului 155 din Constituţia spaniolă – care prevede posibilitatea preluării controlului asupra Cataloniei de la autorităţile regionale.

"Cabinetul a fost de acord să notifice guvernul catalan [astfel încât să poată] confirma dacă a declarat independenţa", a precizat Rajoy.

Cu toate că Rajoy a trimis o scrisoare liderului catalan Carles Puigdemont, informându-l că referendumul a fost ilegal, şi că acesta încalcă legea şi ar trebui să renunţe, Madridul nu a mers până într-acolo încât să înceapă de facto punerea în aplicare a Articolului 155, ci doar a ameninţat cu acest lucru.

Totodată, Rajoy nu a menţionat un termen pentru a primi răspuns.

Conform Articolului 155, Spania ar putea prelua controlul Cataloniei de la autorităţile regionale.

Discursul lui Rajoy a survenit miercuri, după o şedinţă specială a Cabinetului spaniol, ca răspuns la anunţul făcut aseară de liderul catalan, care a făcut cunoscut rezultatul referendumului dar nu a stabilit o dată pentru declararea formală a independenţei Cataloniei, cerând negocieri cu Madridul.

Potrivit Bloomberg, cererea formală adresată unui lider regional de a schimba politicile administraţiei sale sau de a-şi corecta comportamentul este necesară ca o condiţie pentru eventuala suspendare a guvernării regionale în temeiul Articolului 155. Guvernul spaniol poate pune în aplicare prevederea constituţională numai dacă acest pas este făcut în prealabil şi dacă liderul regional nu răspunde în mod satisfăcător.

Zvonurile pornite din interiorul cercului liderului Carles Puigdemont afirmă că acesta va ignora cererea Madridului, lucru care va da undă verde spaniolilor să pună în aplicare prevederile Articolului 155 suspendând autonomia locală şi organizând noi alegeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe